Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Október 05. 09:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

ÉVOSZ: a rendelések csökkenésére számítanak az épületépítő vállalkozások

ÉVOSZ: a rendelések csökkenésére számítanak az épületépítő vállalkozások

Az épületépítéssel foglalkozó vállalkozások jelentős része a rendelések mennyiségének további csökkenésével számol mind a közbeszerzési, mind a magánmegrendelői piacon az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérésének eredményei szerint.

A szövetség csütörtöki, MTI-nek küldött elemzése szerint a nettó árbevétel tavaly a válaszadók kétharmadánál emelkedett, de az idén csak a cégek fele számol ezzel.

A felmérés szerint az idei évre növekedést elsősorban a magánmegrendelésben megvalósuló ipari épületek és raktárak, valamint komplex ipari létesítményeket kivitelező cégek prognosztizáltak. Az árbevétel-arányos jövedelmezőség terén is elsősorban ezek a cégek járnak elöl, náluk 10 százalék feletti ez az érték, míg a zömében lakóépületek kivitelezésével foglalkozó vállalkozásoknál csak 0-3 százalék. A válaszadók háromnegyede szerint árbevétel-arányos jövedelmezőségük 2023-ban nem tud javulni. A lakossági megrendeléseknél kivárás jellemző, mert a lakosság megtakarításai nem elegendők sem új építésére, sem a felújításra, hitelt pedig nem vesznek fel a magas kamatok miatt - jegyezték meg a közleményben.

Az üzleti tevékenység gördülékenységét a válaszok alapján a megrendelések hiánya, a magas infláció és a vele együtt konvergáló magas kamatkörnyezet akadályozza leginkább (76 százalék), valamint - ahogy az elmúlt években, úgy most is - a jól képzett szakemberek hiánya (54 százalék). A gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága, a szűkülő piacon felerősödött verseny ugyanúgy akadályozza a vállalkozások mindennapjait, mint a magas adminisztrációs terhek - ezekről nagyjából a válaszadók harmada vélekedett így. Az adminisztrációs teher a cégek szerint az elmúlt időszakban nemigen csökkent. A felmérés alapján az építőanyagok, építési termékek hiánya nem okozott gondot az elmúlt fél évben, a cégek ilyen problémát nem tapasztaltak.

Az elemzés arra is kitér, hogy a munkaerő megtartásához szükséges béremelést a cégek nem tudták inflációkövető módon megvalósítani, az idén átlagosan 11 százalékkal nőnek a bérek. A magasépítési kivitelezési tevékenység költségét a munkabérek emelkedése mellett az energiaárak változása és az építési törmelék elszállítása, lerakása fogja még emelni.

A költségek emelkedését nem, vagy csak részben tudták érvényesíteni a kivitelezők, ami a jövedelmezőséget jelentősen rontja. A megrendelők és a kivitelezők közötti elszámolások, az áremelkedések közös viseléséről történő egyezkedés komoly feszültségeket generál a piacon - írta az ÉVOSZ.

Fotó: Pixabay

Címkék: építőipar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során