Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 04. 08:36, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ezen is múlik a testmagasság?

Ezen is múlik a testmagasság?

A szülők munkanélkülisége és társadalmi helyzete is jelentősen befolyásolja a gyermekek magasságát.

A Tübingeni Egyetem és a brandenburgi egészségügyi hivatal szakértői kutatásuk során brandenburgi gyerekeken keresztül azt vizsgálták, milyen mértékben befolyásolta egy adott régió munkanélküliségi vagy elvándorlási rátája a gyermekek növekedését 1994 és 2006 között. Az eredményekből kiderült, hogy a munkanélküli szülők gyermekei alacsonyabbak, mint az átlag.

A tanulmány az egészségügyi hivatalnak elsős általános iskolások vizsgálatával végzett kutatásából származó adatokon alapul. Ennek során több mint 250 ezer gyermek esetében vizsgálták a testmagasság, a kor és a nem mellett a szülők képzettségére és társadalmi státusára vonatkozó információkat.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a szülők munkanélkülisége negatív befolyással van gyermekeik testmagasságára. A csekély bevétel a tanulmány szerint kevesebbet nyom a latban, mint a pszichológiai stressz, illetve a szülők frusztráltsága. Ezek a tényezők inkább vezetnek a gyerekek elhanyagolásához.

Egy területre jellemző elvándorlási arány is negatív összefüggésben van a gyerekek magasságával. Mivel főként a magasabban képzett társadalmi rétegek vándorolnak el, a kevésbé képzettek maradnak. A képzettebb szülők családjaiban emellett nagyobb súlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra és a gyermekek orvosi ellátására, így ők jobban fejlődnek és magasabbra nőnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.