Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 13. 05:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Felkészült a fűtési szezonra a magyar energiaszektor

Felkészült a fűtési szezonra a magyar energiaszektor

Biztosított az ellátás - mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, miután péntek délelőtt áttekintették a felkészülést az ellátásban részt vevő szereplőkkel.

A magyar kereskedelmi gáztárolókban 2,8 milliárd köbméter, a biztonsági tárolóban pedig 1,8 milliárd köbméter földgáz van, tehát jelenleg 4,6 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre a hazai gáztárolókban. Ez a teljes tárolói kapacitás 73,5 százaléka - hangsúlyozta az államtitkár.

A tárolókban most meglévő földgáz a magyarországi kitermeléssel és az importtal együtt elegendő a téli fogyasztási igények fedezéséhez - tette hozzá.

A villamosenergia-ellátás biztonságát a magyar erőművi kapacitások adják, valamint a nagyfeszültségű hálózatrendszer, amely integrálja Magyarországot az egységes európai árampiacba – emelte ki Kaderják Péter.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a külpiacokon lehetnek kockázatok, amelyekre fel kell készülni. A felkészülés része az is, hogy a belföldi rendszer rugalmasan tudjon reagálni és megfelelő tartalékokkal rendelkezzen, ha a nemzetközi környezetben bármilyen ellátási gond alakul ki.

A magyarországi földgáz-kitermelés rendben folyik, a hazai fogyasztás ötödét adja. Az elmúlt évek csökkentő hazai kitermelési tendenciája megállt - jelezte.

A földgázszállító rendszer a hazai ellátásra és a tranzitszállításokra is felkészült, a betáplálási pontokon is rendben zajlik a felkészülés - közölte.

Kaderják Péter kiemelte: a magyar földgázellátás biztonságát tovább javítják majd a déli irányból, Románia, Horvátország, Szlovénia és Szerbia felől érkező új beszállítási lehetőségek, ezek a projektek elindultak.

A hazai villamosenergia-termelés gerincét a paksi atomerőmű jelenti, de van lignitbázisú, földgázalapú és megújuló energia alapú áramtermelés is Magyarországon. Az erőművek tüzelőanyag-ellátása garantált - mondta az államtitkár.

Hozzátette: a hazai termelés mellett a nemzetközi nagyfeszültségű összeköttetések is garantálják az ellátás biztonságát.

Az államtitkár kitért arra, hogy a távhőszolgáltatók is rendben készülnek a téli szezonra.

Kaderják Péter elmondta azt is: a tárca dolgozik azon, hogy az Otthon melege program minél előbb folytatódhasson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben