Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Május 06. 07:22, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Forgalmazásra kész a világ első 3D nyomtatóval előállított lőfegyvere

Forgalmazásra kész a világ első 3D nyomtatóval előállított lőfegyvere

A világ első, 3D printerrel kinyomtatható kézi lőfegyvere CAD-fájljainak internetes terjesztését tervei szerint a hét elején kezdi el a Defense Distributed nonprofit csoport - közölte vasárnap internetes kiadásában a Forbes magazin.

A Liberator elnevezésű lőfegyver a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat prototípusát ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy mintegy 170 grammos acéldarab is.
Kényes kérdéseket vet fel ugyanakkor az a lehetőség, hogy a Defense Distributed által a Defcad.org oldalon hozzáférhetővé teendő fájlokat, elvben legalábbis, mindenki saját belátása szerint, akár illegálisan, regisztrációs szám és háttérellenőrzés nélkül kinyomtathatja.
A Defense Distributed csoportot, amely márciusban kapta meg a lőfegyverek gyártásához szükséges szövetségi engedélyt, Cody Wilson, a Texasi Egyetem 25 éves joghallgatója alapította. Azt a célt, hogy kifejlessze a világ első, háromdimenziós nyomtatóval előállítható lőfegyverét, nyolc hónappal ezelőtt tűzte ki célul.
"Mindenki a 3D nyomtatók forradalmáról beszél. Nos, mit hittek, mi történik majd, ha mindenkinek lesz ilyen eszköze?" - kérdezte a múlt hét elején a Forbesnak nyilatkozva Wilson.
"Látni akarom, hogy milyen potenciál rejlik ebben az eszközben, tud-e fegyvert nyomtatni" - tette hozzá.
Wilson programja, amely a lőfegyverekre és az információ cenzúrájára vonatkozó jogi szabályozás határait feszegeti, éles vitát váltott ki az Egyesült Államokban. A Defense Distributed egyebek között több katonai típusú fegyver alkatrészét tette háromdimenziós nyomtatón előállíthatóvá.
A Stratasys cég, miután megtudta, hogy mire használja a Defense Distributed a tőle bérelt nyomtatót, tavaly decemberben lefoglalta a berendezést.
Steve Israel New York-i képviselő törvénymódosítást terjesztett elő, amely a 3D nyomtatókon elkészíthető fegyverekre is kiterjesztené a fémdetektorok által észlelhetetlen lőfegyverekről szóló törvény rendelkezéseit.

Címkék: USA-fegyverek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.