Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Július 19. 10:24, péntek | Sport
Forrás: InfoVáros

Gyulay Zsolt: „2013 a magyar autósport éve lehet”

Gyulay Zsolt: „2013 a magyar autósport éve lehet”

Már minden készen áll a Hungaroringen a 28. Formula 1 Magyar Nagydíjra – Budapesten tartják éves értekezletüket az FIA által összefogott Európai Autóklubok

Nagyon úgy tűnik, az idei esztendő sikeres első féléve után a folytatás is hasonló lehet a magyar autósportban. Versenyzőink sikert sikerre halmoznak a különböző szakágakban: Michelisz Norbert négy dobogója a WTCC-ben, Kiss Norbert és Major Benedek futamgyőzelme a kamionos Európa-bajnokságban, Bessenyey Zoltán összetettbeli vezetése a rally Európa-bajnokságban, Kárai tamás és Szabó Krisztián remeklése az autocross kontinensviadalon, vagy Kiss Pál Tamás helyt állása az AutoGP-ben. Minden készen áll a Hungaroringen az immár 28. alkalommal megrendezésre kerülő Formula 1 Magyar Nagydíjra, így Gyulay Zsolt, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke szerint joggal reménykedhetünk abban, hogy 2013 a magyar autósport éve lesz.

- Kezdjük talán most a legfontosabbal, a jövő hétvégén immár 28. alkalommal megrendezendő Formula 1 Magyar Nagydíjjal. Minden készen áll a Hungaroringen?

Gyulay Zsolt: - Szépen haladunk előre, és biztos vagyok abban, hogy a hátralévő pár napban tökéletesen a helyére kerül minden, és az eddig megszokott, magas színvonalon fogjuk megrendezni a 28. Formula 1 Magyar Nagydíjat. Örömmel mondhatom, hogy a mostani menedzsment vezetése mellett ez a harmadik verseny, és idén már a Hungaroring Sport Zrt. hála a tulajdonosi szemléletváltásnak, képes volt komoly beruházásokat végrehajtani az ország legnagyobb sportingatlanán. Átadtuk az új Medicalcentert, a célegyenesben ülő nézők még jobb biztonsága érdekében átadtuk az FIA által is előírt törmelékfogó kerítést, amely különleges alapanyagból készül, és abban az esetben is megvédi a mögötte ülők testi épségét, ha netán az egyik versenyautó kivágódna a pályáról, és nekirepülne ennek a kerítésnek. Ugyanakkor a médiaközpont teljes rekonstrukción esett át, kicseréltük a légkondicionáló rendszert és az álmennyezetet, valamint a székeket és a mostani futamon már 160 modern televízión keresztül követhetik a média képviselői a hétvége történéseit. A Hungaroring kapuinál található jegyértékesítési helyeket is európai szintűvé alakítottuk át, hogy az ideérkező turisták már a belépők megvételekor is elégedettek legyenek az általunk nyújtott szolgáltatásokkal.

- Miként állnak a jegyértékesítésekkel? Megdőlhet az eddigi nézőcsúcs?

Gyulay Zsolt: - Hogy lesz-e csúcsdöntés, azt nem tudom, de az biztos, hogy a tavalyi ugyanezen időszakhoz képest 15 százalékkal jobban állunk az értékesítésben. És ez nemcsak annak köszönhető, hogy idén külföldön is sokkal összetettebb reklámot folytattunk a Magyar Nagydíjjal kapcsolatban, hanem a 2012-ben nagy sikert aratott Egyenesen a Hungaroringre kampányunk – melynek segítségével 9990 Ft-ért megnézhette a versenyt valaki, ráadásul a jegy árában a tömegközlekedés felhasználásával az utazás költsége is benne volt – megújításának is, hiszen idén a tavalyi jegyek mellett ugyanilyen feltételekkel már 19990 Ft-ért ülőhelyre is vásárolhatók jegyek. Az eddigi adatok alapján az össznézőszám növekedése mellett arra is van esély, hogy a kilátogató nézők 30 százaléka magyar legyen az akciós jegyeknek köszönhetően.

- Idén a jótékonykodás sem kerülte el a Hungaroring vezetőinek figyelmét…

Gyulay Zsolt: - Ez minden évben jellemző volt ránk, idén például a médiaközpontban lecserélt ötven darab televíziót átadtuk az Ökumenikus Szeretetszolgálatnak, hogy juttassák el a rászorulóknak, illetve 3200 Erzsébet táboros fiatalt látunk vendégül pénteken, hogy testközelből ismerhessék meg a Formula 1 világát. Komoly pályázat előzte meg az iskolák részéről a jelentkezést, és nagyon örültek annak, hogy a Hungaroring vezetésének ilyen kezdeményezései vannak, ami által az ország minden tájáról érkezhetnek gyermekek a Magyar Nagydíjra.

- 2016-ig van szerződésünk a Formula 1-es verseny megrendezésére, de bejelentették, hogy a jövő hétvégén aláírásra kerülhet egy újabb öt évre szóló megállapodás, amely 2021-ig garantálná a magyar futam rendezését. Milyen változtatásokat kell ehhez elvégezni még a pályán?

Gyulay Zsolt: - A magyar kormány, miután a különböző kimutatásokból egyértelműen bebizonyosodott, hogy a jogdíjra kifizetett milliárdok busásan megtérülnek az ország számára, garanciát vállalt a Magyar Nagydíj újabb öt évre való megrendezésére, így a jövő héten aláírásra kerül a 2017 és 2021 közötti időszakról szóló szerződés aláírása. Bernie Ecclestone-nak természetesen vannak elvárásai, mint például a pálya teljes újraaszfaltozása, amit még az idén el is kezdünk. Hogy változni fog-e a pályacsík, még nem lehet ezzel kapcsolatban véglegest mondani, de jelenleg 99 százalékban annak van esélye, hogy így marad.

- A szerződéshosszabbítás mellett egy másik sportdiplomáciai sikerről eddig sehol sem esett szó…

Gyulay Zsolt: - Örömmel mondhatom, hogy nagy megtiszteltetés ért minket azzal, hogy az FIA éppen a Magyar Nagydíj ideje alatt Budapesten rendezi meg az Európai Autóklubok értekezletét Jean Todt elnök úr vezetésével. Nagy örömömre szolgál, hogy a munkájuk mellett arra is szakítanak időt, hogy megnézzék a magyar futamot.

- A sportdiplomácia mellett a magyar autóversenyzők sem tétlenkednek a pályákon. Van olyan szakág, amelyben nincs esélyünk jelentős nemzetközi sikerre?

Gyulay Zsolt: - A magyar autósport olyan első hat-hét hónapot produkált eddig, ami alapján azt mondom, minden esély megvan arra, hogy 2013 a magyar autósport éve legyen. A WTCC-ben Michelisz Norbi sikert sikerre halmoz, a Zengő Motorsport pilótája már négyszer állhatott dobogón idén. A kamionos Európa-bajnokságon Kiss Norbert és a 17 éves Major Benedek is nyert már futamot, ráadásul előbbi összetettben is nagyon jól áll. Akárcsak autocrossban Kárai Tamás és Szabó Krisztián, akik kategóriájukban mindketten kontinenselsők is lehetnek. De említhetném Kiss Pál Tamás remek szereplését az AutoGP sorozatban, vagy a rally Európa-bajnokságon eddig élen álló Bessenyey Zoltánt. Ha az idei évben mind a 12 világversenyt sikerrel rendezzük meg, és a versenyzők is folytatják az eddigi jó szereplésüket, akkor nagyon jó esztendőt zárhatunk.

- Ráadásul nemcsak a pályán sikeres az MNASZ…

Gyulay Zsolt: - Így van. Ha minden az eddig megszokott ütemben és eredményességben halad, akkor 2013 végére megnyílik a lehetőségünk arra, hogy jövőre az MNASZ és a Hungaroring regionális bírói oktató bázissá váljon. A már említett Major Benedeket jelöltük az FIA Young Driver Exelence programjába, és ha jövő hét pénteken ez a 17 éves tehetség képes lesz bekerülni a harminc kandidálóból a legjobbak közé, akkor a további képzését az FIA állja majd. Munkatársaim az FIA hat bizottságában vannak jelen, az is a munkánk és szakértelmünket mutatja, hogy az MNASZ főtitkára, Faluvégi Péter az FIA observereként kapott feladatot a most hétvégén zajló Baja Aragon Terep-rally Világkupa futamon.

- Sajnos pár hete egy súlyos tragédia rázta meg az autósportot. Miként áll a szövetség vizsgálata?

Gyulay Zsolt: - A 2013. június 30-án, az I. Ralda Rally Sprint versenyen történt baleset körülményeinek kivizsgálására vizsgáló bizottságot hoztam létre, melynek élére Holczer Dánielt neveztem ki. Felkértem, hogy állítson össze sportszakemberekből álló vizsgáló bizottságot, melynek feladata a baleset körülményeinek kivizsgálása és annak megállapítása, hogy a rendezvény előkészítése, a helyszín felépítése és a verseny lebonyolítása során a rendezvények szervezésére vonatkozó előírások és a sportszabályok betartásra kerültek-e. A körülmények kivizsgálását követően a bizottság feladata javaslatokat tenni a rally rendezvények biztonságának növelése érdekében esetlegesen haladéktalanul végrehajtandó módosításokra, illetve hosszabb távú javaslatokat összeállítani a versenyek, versenyzők, nézők és tisztségviselők biztonságának fokozása érdekében. A vizsgálat eredményét és a javaslatokat 2013. augusztus 15-ig kell megkapnom, hogy ennek alapján az Elnökség tagjaival közösen dönthessünk a rallysport elkövetkezendő szabályainak kialakításáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok