Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Július 19. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Halakat veszélyeztet az erdőírtás

Halakat veszélyeztet az erdőírtás

Az erdőírtás csökkenti a tavakba és folyókba hulló levelek mennyiségét, ennek következtében a vízben élő halak kevesebb táplálékhoz jutnak. Márpedig a rendelkezésre álló étel mennyisége befolyásolja a halak méretét és azt, hogy megélik-e a felnőttkort - írja a BBC.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a halak biomasszájának 70 százaléka levelekből és fákból származik, nem pedig a vízben megtalálható táplálékforrásokból. Bár az algákban található szén jóval táplálóbb, de a szerves fákból származó viszont jobban hozzájárul a halak növekedéséhez és erejéhez.

Ez tulajdonképpen egy körkörös folyamat: azokon a területeken ahol több az erdő, több a baktérium, ahol több a baktérium, ott több a plankton is. Márpedig a planktonokban gazdag területen élnek a legnagyobb halak.

Az erdőírtás - amelyben leginkább az embernek van része - tehát károsítja a vízi táplálékláncot, holott a hal az egyik legegészségesebb, az emberi egészség megőrzésében fontos szerepet játszó táplálék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:54, vasárnap | Életmód

Krausz Ferenc: Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel világszínvonalú eredményeket lehet elérni

Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel hazánkban is legalább olyan esélyekkel lehet világszínvonalú eredményeket elérni, mint külföldön

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.