Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új génmutációt azonosítottak, amely megháromszorozza az Alzheimer-kór kockázatát

Új génmutációt azonosítottak, amely megháromszorozza az Alzheimer-kór kockázatát

Egy ritka gén, a TREM2 mutációja megháromszorozza a felnőttkori Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát felnőtteknél - mutatott rá egy új tanulmány, amelyről a Health Day számol be. Ez a gén fontos szerepet játszik az immunrendszer gyulladásokra adott válaszaiban. Ezzel a felfedezéssel újabb előrelépést tettek a kutatók a betegség megfejtésében és a kezelési gyógymódok kifejlesztésében.

Olyan génmutációt találtunk, amely jelentősen megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát' - mondta Dr. Kari Stefansson kutatásvezető, az egyik izlandi genetikai kutatóközpont munkatársa.

Bár a lakosság mindössze 1,2 százaléka él a TREM2 jelű gén mutációjával, de 85 éves kor fölött az azzal rendelkezőknek hétszer nagyobb esélyük van az Alzheimer-kór kialakulására, mint a génmutációval nem élő kortársaiknak.

Természetesen a gén mutációja nem jelenti azt, hogy az egyénnél biztosan ki fog alakulni a betegség. Az Alzheimer-kór igen összetett betegség, ezért több kockázati tényező együttes fennállása vezet a kialakulásához.

Ezzel a felismeréssel azonban új gyógyszereket lehet kifejleszteni, amelyek csökkentik a génmutáció aktivitását, s ezzel a betegség kialakulásának kockázatát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk