Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 26. 14:03, hétfő | Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet

Újabb trükk a Tescónál?

Újabb trükk a Tescónál?

Az előírások betartása mellett felszeletelhető és 24 órán belül eladható a vákuumhibás hústermék – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy a lap birtokába került Tesco-utasítás alapján

A Magyar Nemzet hétfői számában felidézi, hogy egy belső Tesco-utasítás alapján keresték meg a hivatalt. A multinacionális vállalat Vákuumhibás termékek kezelése című levelében ugyanis az áll, hogy „amennyiben a termék csomagolása sérül (vákuumhibás), a terméket be kell szedni az eladótérből és érzékszervileg minősíteni kell. Amennyiben érzékszervileg megfelelnek a termékek, akkor pultban felszeletelhetők, és 24 órán belül értékesíthetők, a nyomon követési előírások, dokumentálási szabályok betartásával.”

A Nébih válasza szerint ez a megoldás alkalmazható, ha az eladótérben a termékek kihelyezése minden tekintetben szabályosan történt, és a gyártó által meghatározott hőmérsékletet folyamatosan biztosították a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időn belül. „A fent említett szabályok maradéktalan betartása esetén a vákuumcsomagolt húskészítmények sérülést követő szeletelt értékesítése nem ütközik jogszabályba, és nem jelent magasabb kockázatot a fogyasztókra nézve” – közölte a hivatal.

A lapnak nyilatkozó élelmiszer-biztonsági szakemberek azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás számos veszélyt jelent a fogyasztóra. Álláspontjuk szerint az eljárás csak akkor lehet biztonságos, ha a hibát a kirakodásnál, még a raktárban veszik észre, és közvetlenül utána szeletelik fel, majd teszik a pultba a terméket. Az eladótérbe került vagy ott megsérült csomagolásról azonban már nem tudja megállapítani a hatóság, hogy az egyáltalán mitől sérült meg és milyen hatások, szennyeződések érhették a húst.

A Magyar Nemzet szerint az is különös, hogy közös fejléccel ellátott együttes közleményben tudatta a Tesco és a Nébih, hogy az első körben vizsgált 26 Tesco áruházban az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzik a húsáru kezelését.

Ismert, a Hír TV Panaszkönyv című műsora után a Magyar Nemzet és az MNO is beszámolt arról, hogy a Tesco több dolgozójának elmondása szerint a vállalatnál felsőbb utasításra a romlott, büdös húst is árulják, miután lemossák, a lejárt szavatosságú csirkéből grillcsirkét sütnek, a friss húsok mellé pedig odarakják a lejárt szavatosságú tálcás termékeket is.

A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy a Tescónál a jelek szerint előre tudják, mikor milyen hatósági ellenőrzésekre számíthatnak. Februárban például körlevelet kaptak a hipermarketek vezetői, amelyben azt írták: „Sziasztok. Amiért kiküldtük, mert a Fogyvéd február 8-tól országos ellenőrzésekbe kezd a hiperekbe. Amint van pontosabb infónk, küldjük nektek.” A Tesco azt állította, egy internetes cikkre bukkanva következtette ki, hogy ellenőrzés kezdődik – írja a hétfői Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.