Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Január 31. 07:00, péntek | Belföld

Jótállás, szavatosság, hibás teljesítés – mi a megoldás?

Jótállás, szavatosság, hibás teljesítés – mi a megoldás?

Pénz, jog és adó rovatunkban joga van kérdezni, és szakemberektől kap választ! Ezúttal a jótállás kérdéskörét felvetve ad tájékoztatást jogász.

Kérdés:

Kedves jogász Hölgy/Úr!

Egy cégtől 6 db beltéri ajtót rendeltem. Ár: bruttó 66.000,- Ft/ajtó.
Az árban benne volt a legyártás, szállítás, szerelés.

Szerződés szerint 50 százalék előleget kellett fizetnem, további 40 százalékot az ajtók beszerelése napján, a beszerelés elvégzése után, 10 százalékot pedig a teljes beszerelés után egy hónap elteltével.

Az előleget kifizettem. Az ajtókat beszerelték, de két ajtó hibás volt, ki kellett cserélni. Kifizettem az összár további 25 százalékát, összesen tehát 75 százalékot.

1 hónap múlva hozták a 2 kicserélt ajtót. Egy másik ajtón viszont hiányzott a zárnyelvhely-takarólemez. Szóltam: cseréljék ki!

2 hét múlva kicserélték, de csúnyább lett, mint mikor még hiányzott. Szóltam, hogy így nem jó. Azt mondták, kicserélik újra.

Ezen kívül 2 ajtótokot meg kellett bontani és rögzítőhabot fújni alá, mert amit a beszerelésnél belefújtak, olyan kevés volt, hogy nem rögzítette az ajtót, mozgott a tok.

Továbbá 4-5 helyen az illesztések nem illeszkednek szépen, ezeket nem javíttattam ki.

1 hónap múlva beszereltek egy harmadik zárnyelvhely-takarólemezt is. Ez szép volt, de az ajtót attól kezdve nem lehetett egyáltalán bezárni.

A cég közölte: vagy megreszelik és akkor csúnya lesz, de lehet, hogy akkor sem záródik, vagy így hagyják és akkor szép, de biztos, hogy nem záródik, ők többet nem tudnak tenni, szeretnék az ügyet lezárni, fizessek!

Jogos, ha levonok 20.000 Ft-ot a végösszegből?

2014. 01. 24.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Levele alapján Önnek szavatossági igénye van a vállalkozóval szemben, mert hibás teljesítés történt. Hibás teljesítés esetén a megrendelő elsősorban kijavítást, kicserélést igényelhet, illetve ha ezeket a vállalkozó nem vállalja, vagy azt megfelelő határidőn belül nem tudja teljesíteni, akkor a megrendelő, tehát Ön, megfelelő árleszállítást igényelhet.

Levele alapján úgy tűnik, hogy volt már csere és javítás is, de az ajtók még mindig nem megfelelőek. Tehát alapvetően továbbra is kijavítást, kicserélést igényelhet I.o. minőségben, mert nyilvánvalóan ezt rendelte meg. Ha a vállalkozó ezt nem tudja teljesíteni, akkor Önt valóban megilleti a megfelelő árleszállítás.

Levél alapján nehéz megítélni, hogy ennek konkrét összege mennyi lehet, ez adott esetben szakértői kérdéseket is felvethet.
Az összeg nagyságrendjére tekintettel szakértő igénybevételét nem javasolnám, mert költséges.
Javasolom, hogy személyes tárgyalások útján próbáljon a vállalkozóval megállapodni egy Önnek is elfogadható árengedményben.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Üdvözlettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni