Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. December 14. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet a túl sok fehérje?

Káros lehet a túl sok fehérje?

Nem igazi ebéd, ami nem tartalmaz fehérjét - mondják az egészségügyi és fitnessz szakemberek. Ráadásul a fehérje remek izomnövelő. Ugyanakkor mint ahogy mondják, jóból is megárt a sok: a túl sok protein vesekövet, hasi műtétet és szívbetegségeket okozhat - figyelmeztet a Fox News cikke.

A legtöbben azt gondolják, a fehérje egyet jelent a hús- és az állati eredetű termékek fogyasztásával. Ami az izomépítést illeti, a protein bevitele valóban hasznos, de a nem megfelelően kiválasztott termékek számtalan növényi eredetű alapanyagot tartalmaznak, s általában magas a telített zsírtartalmuk is. Ezek túlzott mennyisége növeli a cukorbetegség és bizonyos szívproblémák kialakulásának kockázatát.

Emellett a fehérjében magas étrend csökkenti a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák rosttartalmának bevitelét, amelyeknek hiánya szintén számos egészségügyi kockázatot rejt magában.

Mindez csupán akkor igaz, hogyha túl sok húst fogyaszt. De mi a túl sok? A napi kalóriamennyiség minimum 10, de maximum 35 százalékának kell fehérjebevitelből származnia, a maradékot egészséges szénhidrátokból, zsírokból, rostokból, zöldségekből és gyümölcsökből kell bevinni a szervezetbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.