Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Február 26. 10:56, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Két tizenéves iskolai ámokfutását akadályozta meg Szaratovban az FSZB

Két tizenéves iskolai ámokfutását akadályozta meg Szaratovban az FSZB

Őrizetbe vettek az orosz rendvédelmi szervek Szaratovban két tizenévest, akik fegyveres támadásra készültek egy iskola ellen - közölte szerdán a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központja.

A két 2005-ös születésű, orosz állampolgárságú fiú beismerte, hogy mintegy 40 ember meggyilkolására készült. Az FSZB szerint mindketten tömeggyilkos ideológiákat propagáló internetes csoportok tagjai voltak.

A gyanúsítottakat egy elhagyatott óvóhelyen fogták el, ahol egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert rejtegettek. A támadáshoz különféle gyúelegyeket is fel akartak használni, amelyekhez az előállítási utasításokat az internetről töltötték le.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Szaratov megyei parancsnoksága az ügyben büntetőeljárást indított.

Múlt héten az FSZB a Krím félszigeti Kercs városából számolt be két tizenéves őrizetbe vételéről, akik oktatási intézményekben készültek "terrorcselekményeket" elkövetni. A fiúk szélsőséges ideológiák és annak a Vlagyiszlav Roszljakovnak a követői voltak, aki 2018 októberében egy kercsi műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet agyonlőtt. A támadó, aki a helyszínen öngyilkosságot követett el, 18 éves volt.

A két kercsi gyanúsított tizenéves lakóhelyén roncsoló elemekkel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezeteket és előállításukra alkalmas anyagokat foglaltak le. Az FSZB szerint a pokolgépek hatását háziállatokon próbálták ki.

A szolgálat közölte, hogy az egyik gyanúsítottal 2018 novemberében "megelőző beszélgetést" folytattak le, miután a közösségi médiában a Roszljakov ámokfutását helyeslő kijelentéseket posztolt. Ez azonban hatástalan maradt, mert a fiú belépett egy internetes neonáci csoportba, amelynek Roszljakov is tagja volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.