Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 12. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Ketyeg a diákhitel bomba az Egyesült Államokban

Ketyeg a diákhitel bomba az Egyesült Államokban

Amerikai elemzők szerint a gazdasági válság után egyre többen nem tudják fizetni tartozásukat. A diákhitel sok amerikai fiatalnak teszi lehetővé a diplomát, de komollyá nőhet az adósságteher a végzés után.

Elemzők figyeltek fel arra, hogy országos szinten 900 milliárd dollárnyi az összesített kinntlévő diákhitel, ami 200 milliárd dollárnyival haladja meg az amerikai polgárok hitelkártya adósságait. A vészjelzést azonban főleg azért adták le, mert a diákhitel adósok több, mint egynegyedének törlesztési lemaradása van – írta Martin-Kovács Miklós a Gazdasági Rádió chihagói tudósítója.

Az Egyesült Államokban a lakosság, mintegy 6 százaléka tanul a felsőoktatásban, ez nagyjából 20 millió diákot jelent. Nagyon sok diák veszi igénybe a hitelt az egyetemi évek alatt és a végzéskor gyakran kezdik úgy a munkát, hogy átlagosan 23 ezer dollárnyi kölcsönt kell visszafizetniük. Ez az egyéb havi állandó kiadások mellett húzós is lehet. Minden tizedik esetben átlagosan több, mint a duplája, 54 ezer dollárnyi a diákhitel. Az ifjú adósok három százalékának 100 ezer dollárnál többet kell visszafizetnie.

Társadalomtudósok szerint mindennek sokféle hatása van, különösen akkor, amikor a friss diplomásoknak az USA-ban is nehéz jó állast találniuk. A törlesztés hosszú évekre komoly teher sokak számára és adott esetben erősen befolyásolja családalapítási, otthonteremtési, autóvásárlási terveiket is. Ha minden jól megy és folyamatosan jól fizető állásban dolgozik a diákhitelt felvevő fiatal amerikai, akkor néhány év alatt letudhatja a törlesztést, de, mint a Marketplace című rádióműsor jelzi: mostanában erősödik az ügyfélforgalom az egyéni csődre szakosodott jogászok irodáiban és ennek egyik komoly oka a diákhitel. A mindenkori amerikai kormányzat időről-időre igyekszik enyhíteni a terheken, de az adósság legnagyobb hányadát törleszteni kell Amerikában is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben