Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2014. Május 14. 13:27, szerda | Életmód
Forrás: RedLemon

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

Kevesen tudják, mit hova kell tenni a hűtőben

A tudatos fogyasztói magatartás oktatását nem lehet elég korán kezdeni, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a PontVelem.hu csapatával együttműködve játékos kvízsorozatot indított általános iskolások részére. Március 24-től 6 héten át kérdezték a gyerekeket élelmiszerbiztonsággal, minőséggel, bevásárlással, otthoni ételkészítéssel és tárolással kapcsolatban. Kiderült, mennyire felkészültek a legfiatalabb vásárlók!

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

A kvízeket 2555, 6-14 éves gyerek töltötte ki. A diákok közül 64,8% rendszeresen, 32,9% néha, míg 2,3% nem, vagy csak nagyon ritkán szokott boltba járni” –mondta el Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A hűtőszekrény szerepe kiemelkedő fontosságú az otthoni élelmiszertárolásban, ezért számos kérdés vonatkozott a hűtésre. Mindössze a gyerekek 78,6%-a tudta helyesen, hogy a nyersanyagokat el kell különíteni a fogyasztásra kész ételektől, pedig a keresztszennyeződések számos megbetegedést okoznak. Még kevesebben voltak azzal tisztában (43,7%), hogy a nyers húst nem szabad felülre tenni a hűtőben. A gyerekek csaknem fele (45,2%) a hűtőgép helyes hőmérsékletét sem találta el: az ajánlott 4oC körüli hőmérséklet helyett 8 és 12oC közé állították volna a szabályozógombot. Szerencsére azonban szinte mindenki (92,7%) jól tudta: a hűtőbe nem szabad meleg ételt betenni.

A felmérés kitért az egyik legizgalmasabb tévhitre, a penészes lekvár esetére. Azt kérdezték a gyerekektől, hogy szerintük ehető-e még az a lekvár, amelyen penészfoltok jelennek meg. 31,4% már gyerekkorban elsajátította a rossz választ: ehető, de előtte el kell távolítani a felszínéről a penészt. További 5,0% ráadásul úgy vélte, hogy nincs is probléma a penésszel. A többség (63,6%) azért szerencsére nem ette volna meg a lekvárt.

Jelentős pozitívum, hogy a gyerekek a felnőtteknél sokkal inkább felismerik a fogyasztó felelősségét: 24,7%-uk szerint a lakosság hibájából következik be a legtöbb élelmiszer okozta megbetegedés. 95,8%-uk nyitott lenne egy élelmiszerekről szóló tantárgyra is.

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

Megállapíthatjuk, hogy a szülő szerepe fontos az élelmiszerekkel való ismeretszerzés terén” – magyarázta dr. Kasza Gyula, a NÉBIH szakértője. „Azok a gyerekek, akik rendszeresen, vagy alkalomszerűen elkísérik szüleiket a bevásárlásokra, helyesebben válaszoltak a kérdésekre. A nemek szerepe már gyermekkorban is kirajzolódik: a lányok sokkal tudatosabban észlelik és kezelik a kockázatokat, mint a fiúk, de mindannyiukat érdekelték ezek a kérdések” – folytatta.

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

A program elérte elsődleges célját: több ezer gyereket, sok szülőt és pedagógust sikerült megnyernünk annak, hogy közösen gondolkodjunk az élelmiszerbiztonság legfontosabb kérdéseiről” – hangsúlyozta dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

Jelentős kihívás a háztartások helytelen élelmiszertárolási és ételkészítési gyakorlata miatt bekövetkezendő megbetegedések számának csökkentése. Ez jelenleg az összes bejelentett élelmiszer-eredetű megbetegedéssel járó esemény 75-85%-át teszi ki. Ezért fontos, hogy a környezettudatosság, a biztonságra nevelés, a vásárlás, sütés-főzés vagy akár a készételek tárolása során alkalmazandó alapszabályok oktatása már kisgyermekkorban elkezdődjön” – tette hozzá a NÉBIH elnöke.

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

A minden kérdésre választ adó gyerekek közül győzteseket sorsoltak ki, akik a Derkovits Gyula Általános Iskolában, ünnepélyes díjátadó keretében átvehették az értékes nyereményeket.

Kiderült, mennyire tudatos fogyasztók a gyerekek

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 17:02, szombat | Életmód

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

2022. Június 25. 14:06, szombat | Életmód

Csökkent az elküldött sms-ek és emelkedett a mobil hívások száma az elmúlt években

A lakossági előfizetők 2021-ben 714 millió sms-t írtak és küldtek ki a mobiljaikkal, 2018-ban azonban ez a szám még meghaladta az egymilliárdot; bár az sms-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma,

2022. Június 24. 10:03, péntek | Életmód

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni a szabályokról

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól vagy a házikedvencek utaztatásáról, mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra

2022. Június 19. 12:01, vasárnap | Életmód

Többet költenek idén nyaralásra a magyarok, mint a járvány előtt

Idén 130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a magyar lakosság a járvány előtti időszakhoz képest - derült ki az MKB Bank legfrissebb, MTI-nek küldött felméréséből.