Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Koronavírus - Maradjon otthon és hívja fel az orvost, aki fertőzöttnek hiszi magát!

Koronavírus - Maradjon otthon és hívja fel az orvost, aki fertőzöttnek hiszi magát!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt kéri, hogy mindenki, aki önmagát fertőzöttnek tekinti, maradjon otthon és telefonon hívja háziorvosát vagy a központi háziorvosi ügyeletet.

Az NNK hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a járványügyi helyzet folyamatos változása miatt hétfőn ismét módosította a korábban kiadott eljárásrendet az országos tisztifőorvos. Tekintettel a nemzetközi tapasztalatokra, amelyek szerint indokolt az egészségügyi dolgozók fokozott védelme, az új szabályozás nemcsak a (potenciális) beteget, hanem az alapellátó orvost is védi, valamint biztosítja, hogy az általános betegellátás se sérüljön.

Az eljárásrend ezért egyebek mellett arra helyezi a hangsúlyt, hogy a háziorvos és a koronavírus-megbetegedés szempontjából gyanús páciens fizikailag ne találkozzon.

A lehetséges fertőzöttségre gyanús páciens kikérdezése az eljárásrend mellékleteként rendelkezésre bocsátott kérdéssor, úgynevezett csekklista szerint történik. Amennyiben a kikérdezés során a háziorvos koronagyanúsnak ítéli a pácienst, az Országos Mentőszolgálattól az erre a célra biztosított telefonszámon kéri az illető szállítását a területileg illetékes fertőzőosztályra. Ott megvárják a laboratóriumi vizsgálat eredményét. Ha az pozitív, akkor a beteget a Szent László kórházba kell vinni - - áll az NNK közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.