Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 16. 07:09, hétfő | Belföld

Learatták az energiaerdőt

Learatták az energiaerdőt

Befejezték az első energiaerdő „learatását” a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. két évvel ezelőtt telepített, összességében 120 hektárnyi ültetvényein – közölte a megye legnagyobb erdőgazdálkodással foglalkozó cége.

Mint arról Jankó Gábor, a Sefag Zrt. erdészetpolitikai osztályvezetője beszámolt, 2010 márciusában olyan gyenge mezőgazdasági termőhelyeket ültettek be aprítékként kiváló fűtőanyagot biztosító, gyorsan növő fafajokkal – nyár, nyír és akác –, amelyeken kedvezőtlen talajviszonyok mellett, jelentősebb beruházás nélkül is nyereséges a gazdálkodás. A projekt társadalmilag kedvező hatása, hogy a telepítésre alkalmas területeken a vidéki lakosság újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez juthat – hangsúlyozta.

Az Új Széchenyi-terv keretében megvalósított csaknem 200 millió forint értékű programot az Európai Unió több mint felerészben támogatta – közölte az osztályvezető. Elmondása szerint ezzel a környezetbarát módszerrel akár 25 százalékkal nagyobb mezőgazdasági hozamot lehet elérni. Hozzátette: az öt helyszínen, Nagykorpád és Szabás községek területén létesített energiaerdő telepítésénél az is fontos szempont volt, hogy az ültetvények művelése a mezőgazdaságban általánosan, többcélúan alkalmazott gépparkkal megoldható legyen.

Jankó Gábor közölte: az első learatással két hónap alatt végeztek. Az egyes ültetvényeken eltérő mennyiséget, hektáronként 20-140 mázsa fát takarítottak be. Az ültetvények telepítésében és fenntartásban, illetve a kitermelésben 36 vállalkozás több mint száz dolgozója vett részt, további 30-an pedig a programhoz kapcsolódó kutatásban és fejlesztésben.

A learatott aprítékot a tervek szerint a pécsi Pannon Power hőerőműnek adják át zöldenergia előállítására – mondta az osztályvezető, hozzátéve: amennyiben a térségben tervezett kiserőművek megvalósulnak, bővülhet a felvásárlói hálózat. A most learatott területekről szólva elmondta: addig nem számolják fel az ültetvényeket, amíg genetikai megújulóképességük ki nem merül. Ezt követően a terület könnyen visszaállítható mezőgazdasági művelésbe – jegyezte meg Jankó Gábor, hozzátéve: a társaság a kedvező tapasztalatok nyomán önerős beruházásként újabb intenzív termelésbe kezd. Olyan fafajtát telepítenek, amely nemcsak aprítékként, hanem ipari faanyagként is hasznosítható.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;