Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. December 04. 07:55, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Magyar cég csökkentheti a buszok károsanyag-kibocsátását

Magyar cég csökkentheti a buszok károsanyag-kibocsátását

A buszok károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a Zöld Levegő Projekt Kft. kifejlesztett egy kipufogóra szerelhető katalizátort,

emellett tervezi egy olyan innovációs központ felállítását, ahol fejlesztik és tesztelik a járműiparban használt kipufogógáz-szűrő rendszereket - közölte a cég az MTI-vel.

Az úgy nevezett ZLP katalizátor prototípusát a kft. konzorciumi partnerével, az Országos Kutatási és Szaktanácsadó Intézet Nonprofit Zrt.-vel együttműködve fejlesztette ki - ismertették. A katalizátor a buszok kipufogójára szerelve a légtérbe jutó szennyezőanyagok mennyiségét 80-90 százalékkal képes csökkenteni. A katalizátorhoz kapcsolódik egy szoftver is, amely folyamatosan tájékoztatja az autóbusz sofőrjét a jármű aktuális emissziós adatairól - írták.

A fejlesztés 886,39 millió forintból valósult meg, amelyhez a konzorciumi partnerek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretéből 693,94 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.

A Zöld Levegő Projekt Kft. egy kutatás és fejlesztés (k+f) innovációs központ felállítását is tervezi, amelynek célja, hogy az emisszió-csökkentéssel és a tüzelőanyag-felhasználás hatékonyabbá tételével kapcsolatos fejlesztések, innovációk számára a kutatáshoz és a prototípus-készítéshez megfelelő infrastrukturális hátteret tudjon nyújtani - közölték.

A közlemény szerint az innovációs központ előkészítését célzó projekt lezárult, a központ megvalósítására a cég a GOP keretében 993,57 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az intézményt Békéscsabán építik fel a későbbiekben, az eddigi támogatást főként eszközbeszerzésre fordították. A program összköltségvetése 1 milliárd 422 millió forint.

A Zöld Levegő Projekt Kft.-t 2012-ben három vállalkozás - a Kőrös Volán Zrt., a K+Q Kft és a Kat Tech Kft. - hozta létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során