Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 22. 19:08, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyar részvétellel épül a világ legnagyobb kapacitású szuperszámítógépeinek egyike

Magyar részvétellel épül a világ legnagyobb kapacitású szuperszámítógépeinek egyike

Magyarország is részt vesz abban az olasz vezetésű konzorciumban, amely Bolognában hozza létre a világ egyik legnagyobb kapacitású szuperszámítógépét 2020 közepéig

- közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel. A szaktárca közleményében hangsúlyozza, Európa gazdasági versenyképessége, társadalmi jóléte szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő szuperszámítógépes (HPC) kapacitás biztosítása a legnagyobb hozzáadott értéket teremtő tudományos, innovatív műhelyek számára.

Az Európai Unió ennek szükségességét felismerve 2018 őszén létrehozta az EuroHPC közös vállalatot, amelynek Magyarország is alapító tagja.

A közös vállalat keretében pályázati formában egy éven belül három nagy és további öt kisebb HPC központ jön létre konzorciumban, több tagállam összefogásával. A megvalósítás költségeit fele-fele arányban a konzorciumi tagok és az EuroHPC közös vállalat forrásai biztosítják.

A pályázat csak úgy volt elnyerhető, hogy a helyszínt adó ország egy éven belül biztosítja a működéshez szükséges megfelelő géptermet és kiszolgáló gépészetet, energiaellátást, hűtést és a szakembergárda meglétét. A bolognai székhelyű CINECA non-profit szervezet minden feltételnek eleget tesz, a finn és spanyol vezetésű mellett így nyert támogatást Olaszország és további három tag konzorciuma - ismerteti az ITM.

Kiemelték, a magyar kormány helyzetértékelése szerint a befektetés a nagy teljesítményű számítástechnikába elengedhetetlen a világszínvonalú tudás megteremtéséhez és az előrehaladás eléréséhez. Magyarország ezért csatlakozott az olaszok vezette konzorciumhoz. A hozzájárulás nem pénzbeli, Magyarország a magyar szakemberek, tudósok tapasztalatával, munkájával támogatja a konzorcium létrehozását, működtetését, a szolgáltatások fejlesztését.

A csatlakozásnak köszönhetően számos komplex kutatási témán dolgozó hazai kutatócsoport, innovatív vállalkozás számára válik lehetővé, hogy hozzáférjenek a világ egyik legfejlettebb (150 PetaFlops feldolgozási sebességű) szuperszámítógépéhez. A technológia kiemelt alkalmazási területei lehetnek a gyógyszer- és vegyészeti kutatások, a mesterséges intelligencia, az önvezető járművek és a kapcsolódó infrastruktúra - tájékoztatott az ITM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.