Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 24. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Maradnak a lomisok, eltűnik a vörös csillag, támad az Unió - a lapszemlében

Maradnak a lomisok, eltűnik a vörös csillag, támad az Unió - a lapszemlében

A Magyarország elleni 'összehangolt uniós támadás' lehetőségéről cikkezik a keddi Magyar Nemzet, a Metropol szerint pedig idén még maradnak az utcán a lomtalanítók, mivel nem indult el a házhoz menő lomtalanítás rendszere. A Népszava szerint alkotmányosság szempontjából kérdéses a az önkényuralmi jelképek viselésének tilalma, míg a Népszabadság a trafikpályázat nyerteseiről ír legfrissebb számában.

Mégsem indult el idén a házhoz menő lomtalanítási rendszer Budapesten, amivel többek között a professzionális lomisokat akarták távol tartani a közterületre kihelyezett hulladékkupacoktól. Így idén is a már megszokott rendszerben szabadulhatnak meg a budapestiek a feleslegessé vált bútoraiktól, háztartási készülékeiktől a már beindult lomtalanítási szezonban. el.

Az új rendszer lényege, hogy idén már nem egységesen hirdettek volna meg lomtalanítást egy-egy kerületben vagy lakótelepen, hanem az adott lakóingatlan tulajdonosa, illetve a társasház kezelője jelezte volna az FKF felé, hogy lomtalanítani akar. Jelentésére a szolgáltató pár napon belül megadta volna, mikorra tudja vállalni a végrehajtást, ami gyakorlatban a hívást követő 30–60 napon belüli időpontot jelentene – ismertette a Metropol kérésére a tervezett rendszer működését a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK). Így az FKF honlapján sem jelentek volna meg a lomtalanítási időpontok, hiszen látható, hogy nem is lett volna egységes dátum: minden ház elé más-más időpontban kerültek volna ki a lomok.

***

Azt javasolták az Európa Tanács jelentéstevői, hogy kezdjék el a hazánkat érintő monitoring-eljárást – értesült a Magyar Nemzet. Erről bizottsági keretek között már ma tárgyalnak Strasbourgban. 'Az Orbán-kormány arra számít, hogy a tavasz végén, nyár elején újabb összehangolt uniós támadás indul hazánk ellen'- olvasható a lapban. Jól jelzi a Magyarországgal kapcsolatos megosztottságot, hogy – az újság információi szerint – visszaadta megbízatását Jana Fischerová, az Európa Tanács (ET) egyik jelentéstevője. A Magyar Nemzet úgy tudja, a cseh konzervatív képviselő azután mondott le posztjáról, hogy nem tartotta elég megalapozottnak az ET parlamenti közgyűlése megbízásából hazánkról készült jelentést.

***

Hétfő este közzétették a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) honlapján a trafikpályázat nyerteseinek nevét. Sok részlet azonban nem derült ki, csupán a győztes nevek szerepelnek a települések mellett, amelyből az szűrhető le, hogy 3174 városban vagy faluban mintegy 5900 koncessziót adtak ki. Korábban az NDN azt közölte, hogy a december közepén kiírt tenderre mintegy 15 ezer üzletnyitási igény futott be. Igaz, a pályázók zöme csak a jó forgalmi lehetőségekkel kecsegtető városi helyekért tülekedett, így ezeken a helyeken ötszörös vagy annál nagyobb túljelentkezés volt, az üzletileg gyenge területeken viszont éppen hiány volt jelentkezőből. Ugyanakkor, mivel a trafikpályázaton korlátlan mennyiségű helyre lehetett jelentkezni, azt most sem lehet tudni, hogy pontosan hányan is indultak az eljáráson. -írja a Népszabadság.

***

Hatályba léphet április 30-án - az eddigi tényállás megszűnésekor - az önkényuralmi jelképek tilalmának új formája, így vélhetően május elsején nem nyílik lehetőség a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarló-kalapács és a vörös csillag nyilvános viselésére. Hiába fogadta el a kormányoldal az új szabályozást, annak alkotmányossága továbbra is kérdéses - írja a Népszava. A lap szerint továbbra sem teljesül a korábban az Alkotmánybíróság (Ab) által megfogalmazott követelmény, miszerint olyan tényállásra van szükség, amely 'lehetővé teszi a konkrét jelentéstartalom vizsgálatát az egyes politikai jelképek nyilvános használatának büntetőjogi értékelése során'. az Ab februárban találta alkotmányellenesnek a Btk.-paragrafust, sőt, a testület az indítványozó kérésén túlmenően a teljes nemzetiszocialista, illetve a kommunista diktatúrákkal kapcsolatos jelképek használatát tilalmazó tényállásról kimondta: a szabályozás nem kellően körülhatárolt, így sérti a jogbiztonság követelményét és aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során