Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megérkezett az orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet

Megérkezett az orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet

Megérkezett a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kormányülés szünetében az MTI-vel.

Szijjártó Péter elmondta: telefonon egyezetetett Mihail Muraskóval, Oroszország egészségügyi miniszterével, aki egyúttal a magyar-orosz kormányközi gazdasági vegyesbizottság orosz társelnöki pozícióját is betölti.

"Szorít az idő" - hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve: naponta mintegy százan halnak bele a koronavírusba, és a korlátozó intézkedések napi mintegy tízmilliárd forintos kárt okoznak a magyar gazdaságnak.

A megoldást az jelentené, ha minél előbb tudnának nagyszámban hatásos és biztonságos oltást hozni az országba, és azt a magyar embereknek beadni - jelentette ki.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar gyógyszerészeti hatóság szakemberei jelenleg is Oroszországban vannak és a helyszínen tanulmányozzák az orosz vakcina gyártási folyamatát. Csütörtökön az orosz egészségügyi hatósághoz látogatnak és folytatnak konzultációt.

Mindeközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogászai is folyamatosan dolgoznak. Ugyanis az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap megküldte a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti - mondta a külügyminiszter.

Ha a gyárlátogatások és a kapott dokumentációk áttekintése után a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudják írni a szerződést és megállapodást tudnak kötni arról, hogy Magyarországra nagyszámú biztonságos oltóanyag érkezzen - közölte Szijjártó Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.