Városlista
2021. december 8, szerda - Mária

Hírek

2020. Március 06. 08:53, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Megszavazta a 8,3 milliárd dollárt a vírusellenes harcra az amerikai szenátus is

Megszavazta a 8,3 milliárd dollárt a vírusellenes harcra az amerikai szenátus is

Egy nappal az amerikai képviselőház jóváhagyása után 96:1 arányban a szenátus is megszavazta a 8,3 milliárd dollárt a koronavírus elleni harcra.

A döntést a kongresszus mindkét házában kétpárti támogatás övezte. A megszavazott törvényjavaslatot a Fehér Házban Donald Trump elnök várhatóan még csütörtökön aláírja, s ezzel törvényerőre emeli.

A kormányzat eredetileg 2,5 milliárd dolláros pénzügyi csomag megszavazását kérte a törvényhozóktól, később Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője pedig azt is felvetette, hogy 8,5 milliárd dolláros legyen a pénzügyi segítség. Donald Trump a napokban a Fehér Házban újságíróknak úgy nyilatkozott: "minden pénz, ami szükséges, rendelkezésre fog állni".

A megszavazott összegből 7,76 milliárd dollár a szövetségi és tagállami kormányok, továbbá a helyi önkormányzatok egészségügyi hatóságainak rendelkezésére áll majd, a többi között vakcina kutatására, tesztvizsgálatokra vagy a feltételezett fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárására. Az időskorúak ellátásának bővítésére 500 millió dollárt fordítanak.

Mike Pence alelnök - akinek feladata az új típusú koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntések összehangolása - csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig nincs elegendő teszt a betegséggyanús esetek szűréséhez.

Az alelnök kitért annak a Grand Princess nevű óceánjáró hajónak az ügyére is, amelyet Kalifornia partjai mentén tartóztattak fel helyi idő szerint csütörtökön délelőtt. Pence közölte: a parti őrség megfelelő számú tesztet juttatott fel a hajóra. A Hawaiiról indult és San Francisco felé tartó üdülőhajót, fedélzetén több ezer utassal, akkor tartóztatták fel, amikor kiderült, hogy a San Franciscóban elhunyt egyik beteg korábban szintén ezen a hajón volt. Kiderült az is, hogy a hajón néhány utas és a kiszolgáló személyzet néhány tagja szintén a betegség tüneteit mutatja.

Az új típusú koronavírus okozta fertőzés a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint jelenleg az Egyesült Államok 13 tagállamában van jelen. Tíz halálos áldozatot követelt az északnyugati Washington államban, és egy halálos áldozatot jeleztek Kaliforniából is. Kaliforniában szerdán, azt megelőzően pedig Washington államban és Floridában hirdettek rendkívüli állapotot.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 08. 17:03, szerda | Külföld

Idén még gyorsan bővül a globális számítógép-értékesítés

A számítógéppiac túljutott a világjárvány miatt elért csúcsán, idén még kétszámjegyű bővülés várható, jövőre azonban már visszazuhan a kereslet.

2021. December 08. 11:08, szerda | Külföld

Támogatja az eltérő oltóanyagok használatát mind az első és a második, mind az ismétlő oltások esetében az EU

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a koronavírus elleni, eltérő technológiával készült oltóanyagok alkalmazását javasolja a koronavírus elleni oltás

2021. December 08. 10:02, szerda | Külföld

Halálos fegyveres támadás történt egy moszkvai okmányirodában

Egy férfi tüzet nyitott kedden egy moszkvai okmányirodában, két ember életét vesztette, hárman megsebesültek.

2021. December 08. 06:00, szerda | Külföld

Engedélyezték az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását Spanyolországban

Engedélyezte az 5 és 11 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását a spanyol egészségügyi minisztérium kedden Madridban.