Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Milyen okostelefont vegyünk 30 ezerért?

Milyen okostelefont vegyünk 30 ezerért?

Ezúttal a kártyafüggetlen, belépő szintű, érintőképernyős okostelefonok között néztünk szét, a lélektani határt pedig 30 ezer forintnál húztuk meg.

Manapság már jóval több okostelefont látni az embereknél, mint klasszikus nyomógombost, és lassan azok is feladják elveiket, akik néhány éve még azt hangoztatták, hogy sosem lesz érintőképernyős készülékük. Előfizetéssel természetesen sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni a most számításba vett mobilokhoz (akár ingyen is), de különböző okokból kifolyólag a vásárlók nagy része a kártyafüggetlen változatokat favorizálja. Harmincezer forintért belépő szintű gépekhez juthatunk hozzá, ettől függetlenül összehasonlításunkból is látszani fog, igen nagy különbségek vannak például a kamera felbontása, a processzor sebessége vagy a kijelző képmérete, minősége tekintetében.

Mi a közös az öt versenyzőben?

Rengeteg hasonló tulajdonsággal rendelkeznek ezek a telefonok (főleg a hálózati kapcsolatok és az adatátviteli lehetőségek tekintetében), így most csak a legfontosabb tényezőket emelném ki. Mindegyik készülékben találunk GPS-modult, diktafont, mp3-lejátszót, beépített kamerát, valamint legalább 600 Mhz-es, egymagos processzort. Az Asus P552W kivételével FM-rádióval is ellátták ezeket a mobilokat, viszont egyikben sincs HDMI kimenet, MHL támogatás, és dual sim lehetőség. Az operációs rendszerek tekintetében vegyes a kép, az egyiken Windows Mobile, a másikon Symbian, a harmadikon Bada, a maradék két riválison pedig Android fut.

Asus P552W

A 2008-as gyártású Asus telefon a legidősebb tagja az ötösfogatnak, és Windows Mobile operációs rendszer fut rajta. Tartozékokból nincs hiány, hálózati töltő, adatkábel, sztereó headset, autós töltő és tartó, valamint egy tok jár a készülékhez. A hátlapot borító puha műanyag és az oldalt futó keményebb plasztik sáv, összességében kellemes és biztos fogást ad a masinának. A kijelző 2,8 colos, és sajnos elég rossz minőségű képet ad, ugyanis a fényereje kicsi, és gyakorlatilag csak szemből nézve korrektek a színek. A kamerája fix fókuszú, 2 megapixeles, ami 2008-ban még elment, most azonban egyszerűen ciki. A SIM- és a microSD-foglalatot az akkumulátor alatt találjuk, kártyacseréhez tehát ki kell kapcsolnunk a masinát, ami meglehetősen buta megoldás. Furcsa az is, hogy 3,5 mm-es jack-kimenetet nem találunk, így megjósolható, hogy nem a korosodó Asus P552W lesz a legjobb vétel.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Az X10 Mini nagyot dobbantott megjelenése idején, 2010-ben, kompakt méretével és remek minőségével. A dundi készüléktest bal oldalán kapott helyet a hangerőszabályzó gombpáros és a kameraaktiváló. A lábrészre került a microUSB-s rendszercsatlakozó, melyen keresztül tölthetjük a készülék akkumulátorát is. Az 5 megapixeles kamera segédfényt és egyedülálló módon autofókuszt is kapott, emellett 640x480-as felbontású videofelvételre van lehetőség. Dicséretes, hogy a készüléket egy erős és dinamikus hangszóróval látták el, mely meglepően tisztán szól. Az Androidot futtató készülék hátrányai közé tartozik a beépített akkumulátor, melyet csak szakszervizben cseréltethetünk, valamint egy, a méretéből adódó probléma, miszerint a kijelzője mindössze 2,5 colos. Ezen hátrányokkal azonban együtt lehet élni, és a Sony Ericsson bizony magasra teszi a mércét.

Samsung S5380 Wave Y

A második legfiatalabb modell, tavaly karácsonykor debütált. A kisméretű doboz tartalma a következő: akkumulátor, 2 GB microSD kártya, töltő, adatkábel és egy Quick Start Guide feliratú kézikönyv. A készülék minőségi érzete megfelelő, viszont nem elég stabil a fogása a fényes, csúszós műanyag borítás miatt. A microSD kártya anélkül cserélhető, hogy az akkumulátort ki kellene venni. A kapacitív kijelző betekintési szöge hozza az átlagot, azonban a színek elég halványak. A telefon lelke egy 832 MHz-en ketyegő ARM processzor, valamint egy dedikált 3D grafikus gyorsító. Ezzel a kombóval a Samsung a leggyorsabb okostelefon ebben a mezőnyben, a rendszer kellőképpen fürge, nem akadnak rajta az alkalmazások. Operációs rendszere a Samsung által kifejlesztett Bada 2.0. A Wave Y sajnos csak egy 2 megapixeles, fix fókuszos kamerát kapott, ami nevetségesnek tűnik a Sony Ericsson és a Nokia 5 megapixeles felbontásához képest.

LG E400 Optimus L3

Az L3 idén januárban került a piacra, borítása az árának megfelelően teljesen műanyag, ráadásul nem is igazán igényes fajta. Az előlap nincsen túlbonyolítva, felül a hangszórót találjuk, alul két érintésérzékeny és egy hagyományos gombot. A képernyő 3,2 colos, technológiája sima TFT, felbontása pedig 240x320 pixel. A hátlap eltávolítása a lepattintós módszerrel történik, itt találjuk az akkumulátort és a microSD foglalatot, amibe maximum 32GB-os kártyát helyezhetünk. A 3,2 megapixeles kamera még napfényben sem készít éles és szép képeket, ami meglepő! A kijelzőtől sem fogunk hátast dobni, ugyanis fakók a színek, és hiányoznak a kontrasztok. Ez a telefon is Android operációs rendszert kapott, ami nem terheli túlságosan le a 800 Mhz-es processzort.

Az LG-nél nem bonyolították túl a dizájnt.

Nokia C5-03

A 2010-ben debütált C5-03 mindössze 93 grammot nyom, az illesztések mindenhol egyenletesen pontosak, és egyetlen alkatrész sem nyöszörög. Jó hír a természetbarátoknak, hogy a telefon 80 százalékban újrahasznosítható! A hátlap elég körülményesen szedhető le, és a microSD foglalat is itt kapott helyet. A 3,2 colos érintőkijelző 16 millió színárnyalatú és 360x640 pixeles felbontású (ez a legjobb a mezőnyben), amivel nincs is baj, viszont a rezisztív single-touch megoldás már két évvel ezelőtt is ósdi megoldásnak számított. Autofókuszt itt is hiába keresünk a kameránál, de legalább a Sonyhoz hasonlóan 5 megapixeles (2592x1944 képpont) képeket készíthetünk vele. A Symbian operációs rendszert futtató C5-03 legnagyobb vonzereje a navigáció. A teljesen ingyenes navigálást biztosító Ovi Maps az évek során már bizonyította tudását, ráadásul az időjárásról és a moziműsorokról is tájékoztat minket. A 600 Mhz-es processzor manapság már elavultnak számít, a 40 MB belső memória pedig egyenesen szánalmas.

Tudását és minőségét figyelembe véve a Sony Ericsson Xperia X10 Mini tűnik a legjobb vételnek, ráadásul ezzel tudjuk a legszebb képeket készíteni. Egyedül a 2,5 colos kijelzővel kell megbarátkoznunk. A Samsung S5380 Wave Y egy remekül használható, kiegészítőkkel jól felszerelt gép, mely hardveresen a legerősebb a mezőnyből, viszont a Bada operációs rendszert szokni kell, és a 2 megapixeles kamerától sem várhatunk csodát. Emiatt a Samsungnak a második helyet meg kell osztania a Nokia C5-03-mal, melynek szép a kijelzője, nagy felbontású képeket készít, és kiváló navigációs rendszere van! Az egyébként kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkező LG E400 Optimus L3 csak a bronzéremre jó, ugyanis pocsék minőségű képeket készít, márpedig a felmérések szerint a vásárlók számára ez az egyik legfontosabb funkció. Az Asus P552W felett egyértelműen eljárt az idő, ráadásul bosszantó hiányosságai vannak, így inkább felejtsük el.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk