Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Augusztus 23. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: orientpress

Nagyszülők és unokák védhetik egymás mentális egészségét

Nagyszülők és unokák védhetik egymás mentális egészségét

A nagyszülők és az unokák kölcsönösen nagy szerepet játszanak egymás egészségének megőrzésében. Egy két évtizedes vizsgálat ugyanis rámutatott, hogy a két generáció kapcsolatának minősége jelentős szerepet játszik mind a gyerek, mind a nagyszülők mentális állapotában - írja a Fox News.

A tanulmányba 376 nagyszülőt és 340 unokát vontak be, s megnézték mentális állapotuk alakulását 1985 és 2004 között. Azt találták, hogy a mind a nagyszülők, mind az unokák, akik érzelmileg közel érezték magukat egymáshoz kevésbé mutattak depressziós tüneteket.

A várható élettartam növekedésével egyre fontosabb szerepet játszik a kiterjedt családi kapcsolat. A két évtizedig tartó tanulmány során a résztvevők mindegyike néhány évente kitöltött egy-egy tesztet, amelynek során arra kellett válaszolniuk, hogy milyen gyakran segítenek egymásnak a házimunkában, viszik el egymást orvoshoz, bevásárolni és általában véve milyen a kapcsolatuk egymással. Emellett arra is válaszolniuk kellett, milyen gyakran produkálnak olyan depressziós tüneteket, mint az étvágytalanság vagy a szomorúság.

Az eredmények kimutatták, hogy a mentális egészségre vonatkozó pozitív hatások mellett a nagyszülők fontosnak érzik, hogy a segítséget, amit unokáiktól kapnak, viszonozni tudják, akkor is, hogyha azok már felnőttek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.