Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nálunk van a legtöbb női cégtulajdonos a régióban

Nálunk van a legtöbb női cégtulajdonos a régióban

Hazánkban a cégtulajdonosok közel 40 százaléka nő, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő üzleti információszolgáltató elemzésében, melyet a közelgő nőnap alkalmából tett közzé a vállalat. A női cégtulajdonosok a régió országai közül Magyarországon vannak a legnagyobb arányban. A Bisnode a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők (képviseletre jogosultak) és cégtulajdonosok nemét vizsgálta Magyarországon és néhány környező országban.

2014 márciusának elején a nők aránya Magyarországon a cégvezetésben 33 százalék volt, míg a női cégtulajdonosok az összes tulajdonos közel 40 százalékát tették ki. Szlovénia, Horvátország, Csehország, Lengyelország és hazánk cégeit vizsgálva megállapíthatjuk, hogy nálunk van a legtöbb női cégtulajdonos (39,9%). Míg Lengyelországban csupán a vállalkozások tulajdonosainak negyede hölgy, Szlovéniában (33,8%), Horvátországban (31,3%) és Csehországban (25,6%) 30 százalék körül mozog arányuk.

Győr-Moson-Sopron megyében férfiuralom van

Megyék szerinti bontásban a fővárosi cégeknél a legmagasabb a női vezetők (képviseletre jogosultak) aránya, mely 36,65 százalék. A nők leginkább Hajdú-Bihar megyében alakítanak cégeket, arányuk itt 44,4%. Győr-Moson-Sopron megyében a legnagyobb a férfiuralom, ugyanis ebben a megyében a legkisebb a hölgyek aránya a cégvezetők és a cégtulajdonosok között is.

A fővárosban az átlagnál nagyobb a női vezetők aránya, azonban cégtulajdonlás szempontjából itt a magyar átlagnál kisebb arányban (38,43 %) vannak jelen a hölgyek.Meglepő, hogy Magyarországon 2014. március elején a 250 fő feletti cégeknél minimálisan ugyan, de több képviseletre jogosult hölgyet, mint férfit jegyeztek. A legkisebb vállalkozások esetén 34% a női vezetők aránya, a közepesnek mondható (10 és 50 fő közötti) cégeknél ennél kisebb arányban vannak jelen a hölgyek, ugyanis ennél a cégméretnél csak a vezetők negyede nő. Az 50 fő feletti cégeknél növekedés figyelhető meg a nők arányában, és a legnagyobb vállalatoknál már a vezetők fele kerül ki a gyengébbik nemből.

A cégtulajdonosok körében is jelentős csökkenés észlelhető a cégmérettel fordított arányban. Addig ugyanis, amíg a kis vállalatok körében majdnem 40% a női tulajdonosok aránya, addig a 10 fő feletti cégek esetén ez az érték csak 33% körül van. A legnagyobb cégek tulajdonosai között pedig csupán 28,7% a hölgy.

A régió országai közül a 250 fő feletti cégek esetén a szlovén cégek dicsekedhetnek a legtöbb hölgy tulajdonossal, míg a csehek a legkevesebbel. Az 50 és 250 fő közötti cégek esetén Horvátországban van a legtöbb hölgy, bár csak kismértékben előzik meg Magyarországot.Az Ernst & Young „Nők – Az új feltörekvő piac” című tanulmánya kimutatta, hogy átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak, azonban csupán 9 százalék ez a szám ott, ahol csak férfivezetők vannak.A vezetőkre a „gyengébbik nemből” tehát szükség van, bár jelenleg még alacsonyabb arányban szerepelnek a top vezetők között, mint a férfiak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során