Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. November 17. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Nem költhetik akármire az ukránok az oltásért kapott pénzjutalmat

Nem költhetik akármire az ukránok az oltásért kapott pénzjutalmat

Nem költhetik el szabadon akármire a koronavírus elleni védőoltás felvételéért az államtól kapott pénzt az ukránok, hanem a vezetés meg fogja határozni, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe belőle

- közölte kedden Szerhij Nyikoforov elnöki szóvivő. Volodimir Zelenszkij elnök hétfő este videoüzenetben jelentette be, hogy minden ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot, ezer hrivnyát (több mint 12 ezer forintot) kap az államtól. A program december 19-től indul. Az elnöki szóvivő ugyanakkor az Ukrajinszka Pravda hírportálnak kedden pontosította az államfő bejelentését azzal, hogy az emberek ezt az összeget nem készpénzben kapják meg, hanem valamilyen igazolás, digitális utalvány vagy betét formájában. Hozzátette, hogy ezt a program kezdetéig dolgozzák majd ki. Kiemelte: a cél az, hogy ezzel a pénzzel a kormányzat azokat az üzletágakat támogassa közvetve, amelyek a legnagyobb veszteségeket szenvedik el a járvány miatti korlátozásoktól. Az ezer hrivnyát így belföldi utazásra, sportolásra, sport- és kulturális rendezvényekre - színház-, mozi- és koncertjegyekre -, valamint kiállításlátogatásra költhetik majd el.

"Az elmúlt három hónap adatai azt mutatják, hogy a beoltottak 5,2-szer ritkábban kerülnek kórházba, mint azok, akik nem vették fel az oltást - mutatott rá Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi online tájékoztatóján. Kiemelte, hogy az említett időszakban az új típusú koronavírus okozta Covid-19-betegséggel diagnosztizált kórházi betegek 94,3 százaléka nem vette fel az oltás mindkét dózisát. Tájékoztatott arról is, hogy jelenleg az egészségügyben a Covid-betegek számára több mint 78 ezer ágyat különítettek el, ebből több mint 49 ezer foglalt. Országos átlagban az oxigént biztosító berendezéssel felszerelt ágyak 64 százaléka foglalt.

Ljasko előrejelzése szerint a jövő héten várható, hogy csökken a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriába sorolt régiók száma. Jelenleg a 24-ből 17 megye és a főváros, Kijev van vörös besorolásban. A kormány válságstábjának döntése szerint viszont november 18-tól még egy régió, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kerül át ebbe a kategóriába.

A főváros vezetése kedden közölte, hogy Kijevben a gyermekek még egy hétig biztosan távoktatásban tanulnak, s csak akkor térhetnek vissza az iskolapadokba, ha csökken közöttük a koronavírusos megbetegedések száma.

Ukrajnában keddre 16 308-cal 3 244 749-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké - újabb csúcsot döntve - 838-cal 77 985-re, az aktív betegeké viszont csökkent, csaknem 6,5 ezerrel 502 391-re. Az elmúlt napon 2264 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 887 415-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 444 137-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 268 088 embert oltottak be az országban.

Címkék: oltás, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.