Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Népszerű a hazai egészségturizmus - egyre több külföldi választja a magyar ellátást

Népszerű a hazai egészségturizmus - egyre több külföldi választja a magyar ellátást

Magyarország előkelő helyet foglal el a gyógy- és egészségturizmusban. A népszerűség oka a gyógyvízkincsben, a felkészült orvosokban, a jó egyetemi képzésben és az olcsóságban rejlik. A jövőben a hazai egészségturizmus népszerűsítése mellett az utazásorvostan előtérbe állítása is kívánatos. A Rádió Orient műsorában Kelecsényi Ágnes és Felkai Péter beszéltek a külföldön történt balesetek kezeléséről és az európai egészségbiztosítási kártya megfelelő használatáról.

Folyamatosan nő azoknak az embereknek a száma, akik különleges gyógyászati szolgáltatások elérése érdekében utaznak. A gyógyturizmus egyre népszerűbb területe a turizmusnak. Emellett az egészségturizmus is terjed. Kelecsényi Ágnes a Rádió Orient műsorában elmondta, utóbbi inkább az egészségmegőrzésre irányul. A Magyar Turizmus Kft. marketing igazgatója hozzátette, a gyógy- és az egészségturizmusban Magyarország előkelő helyet foglal el. Ennek egyik oka a hazai gyógyvízkincs: vizeink ásványi összetétele maximálisan kielégíti a betegségekre létező összes szolgáltatást. Ez volt a wellnessturizmus kialakulásának indikátora – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

A fogászati turizmus 15-20 éve létezik Magyarországon. Kelecsényi elmondta, kezdetben az osztrák páciensek igényére alakultak fogászati klinikák Sopronban és környékén. Napjainkra már nem csak a nyugati határszélen jellemző az iparág: szinte külön repülőjáratok szállítják a betegeket az egész ország területére. „A magyar fogászati ellátás lényegesen olcsóbb a külföldinél, emellett nagyon magas színvonalú. A páciensek elégedettek, egy 20 éve egyre inkább virágzó ágazatról beszélünk” – hangsúlyozta.

Felkai Péter a magyar orvosok nagy szaktudását emelte ki. A hazai utazásorvostan kandidátusa elmondta, a magyar egészségügyi ellátás színvonala toronymagasan áll a fejlett államok ellátásához képest. Jók a hazai egyetemek, a képzésekben sok külföldi diák vesz részt. „A probléma az ellátóhelyekkel van. Ez rontja le a kevéssé mérhető orvosi teljesítményt” – tette hozzá.

A fogászati turizmus mellett a műtétes beavatkozások is teret nyerhetnek a jövőben. Felkai kiemelte, ehhez a hotelszolgálat fejlettségét kell növelni. „Óriási aránytalanságok vannak, az ellátás ára megalázó. Az orvosok fizetése mellett ezt is tisztességesen fel kéne emelni, csak így lehetne finanszírozni a rendszert” – jelentette ki a közigazgatási rádió vendége.

A hazai egészségturizmus népszerűsítése elengedhetetlen. A verseny nagyon nagy, a sikerhez további marketing- és reklámmunkát kell végezni. A magyarországi turisztikai kínálatban kiemelt termékként jelenik meg az ágazat. Kelecsényi Ágnes elmondta, az Európai Unió 2013 őszén törvényt fogad el a határon átnyúló egészségbiztosításokról. Ez további lökést fog adni a magyar gyógyturizmusnak – hangsúlyozta.

Az utazásorvostan az utazók felkészítésével, tanácsadással, továbbá az utazás közbeni, vagy utáni gyógyítással foglalkozik. Felkai elmondta, a magyar lakosság 92 százaléka Európán belül utazik, így a vakcináció hiánya miatt tanácsért sem fordul háziorvosához. „A krónikus betegek sokszor nem veszik figyelembe, hogy külföldön méregdrágán és ellenőrizetlen forrásból tudnak csak gyógyszerhez jutni. Ezt a problémát a háziorvos preventív gyógyszerfelírása meg tudná előzni” – beszélt a helyzetről a kandidátus.

Magyarország a kontinens országai közül első az utazásorvostan graduális képzésbe való beépítésében. „Debrecenben tanszéki csoport alakul a területen. Fiatal szakágról beszélünk, azonban mi a jövő orvosait képezzük, szükséges az új ágazat oktatása” – emelte ki.

Az európai egészségbiztosítási kártyával bármelyik európai uniós országban, valamint Horvátországban és Svájcban vehetjük díjmentesen igénybe a társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásait. Felkai Péter ezzel kapcsolatban kiemelte, a kártyát csak azok az ellátók veszik igénybe, akik kapcsolatban állnak a helyi állami társadalombiztosítási rendszerrel. Így például egy osztrák síbaleset esetén mindenképpen tájékozódni kell a kórházak társadalombiztosítási fedezettségéről. Emellett a kártya a beteg hazaszállítását és a hozzátartozó kiutazását sem támogatja. Ehhez utazási biztosítás kell – foglalta össze a szabályokat Felkai.

Biztosítás nélkül utazni kockázatos: a tengeren túli egészségügyi ellátás ugyanis óriási költségeket róhat az emberre. A beteg hazaszállítása elfogadhatatlan költségeket jelenthet – emelte ki Felkai. A vendég hozzátette, a problémák elkerülése érdekében megéri utazás előtt kikérni a háziorvos tanácsát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.