Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 24. 07:09, péntek | Belföld
Forrás: mti

Novák Katalin: addig van magyar jövő, amíg vannak gyermeket vállalók Magyarországon

Novák Katalin: addig van magyar jövő, amíg vannak gyermeket vállalók Magyarországon

Addig van magyar jövő, amíg vannak olyanok, akik gyermeket vállalnak Magyarországon - mondta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kaposváron.

Az államfő kétnapos Somogy vármegyei látogatásának első napján, a somogyi vármegyeszékhely Életfa ünnepségén családok előtt úgy fogalmazott: édesanyaként tudja, mekkora felelősség gyermeket vállani. A gyermekvállalás nemcsak boldogságról, vidámságról, könnyű napokról szól, hanem nehézségekkel, problémákkal, kihívásokkal is jár, amelyekkel szembe kell nézni.

Novák Katalin köszönetet mondott a szülőknek, hogy a derűs és a nehéz napokon is ott vannak a gyermekük mellett, és a nehézségek sem tántorítják el őket attól, hogy adott esetben újabb gyermeket vállaljanak.

"Meggyőződésem, hogy a testvér a legnagyobb ajándék, amit a gyermekeinknek adhatunk" - jelentette ki.

Kitért arra: neki háromszor adatott meg a gyermekáldás öröme és csodája, "a nőknek ezzel olyan privilégiumot adott az Úristen, amit semmiért nem adnék, amiért hálásak lehetünk".

A köztársasági elnök köszönetet mondott a gyermekek körüli feladatok elvégzésében egyre aktívabb apáknak, s elismerően szólt a nagyszülőkről, dédszülőkről, családtagokról, akik ugyancsak segítenek a gyerekekkel összefüggő teendők ellátásában.

Novák Katalin kiemelte: hálás, mert államtitkárként, majd miniszterként nyolc éven át dolgozhatott azért, hogy könnyebb legyen gyermeket vállani és nevelni Magyarországon.

"Ezt köztársasági elnökként ugyanúgy feladatomnak érzem; ha ma már nem is kormányzati döntések meghozatalában veszek részt, a magyar családok mellett ott voltam, ott vagyok és ott leszek a jövőben is, számíthatnak rám és én is számítok önökre" - mondta hallgatóságának Novák Katalin.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere emlékeztetett rá: a Kaposváron született gyerekek nevét három Életfa őrzi a helyi Városligetben. Korábban szülők és nagyszülők részvételével fát ültettek az újszülötteknek, de mivel sokan éltek a lehetőséggel, hamar megtelt az erre kijelölt terület, ezért a 2000-es évek második felében felkérték Gera Katalin szobrászt az első bronz Életfa elkészítésére, amelyet további kettő követett.

Egy közösség, egy város akkor igazán erős, ha a családok erősek, gyermek nélkül nincs jövő - hangoztatta a településvezető. A politikus köszönetét fejezte ki Novák Katalinnak azért, amit még államtitkárként, miniszterként a családokért tett.

A magyar családok nagyon sokat köszönhetnek annak, hogy Magyarországnak világra szóló családpolitikája van - tette hozzá.

A legújabb életfára csütörtökön több mint hatvan, 2021 novembere és 2022 januárja között született gyermek neve került fel, a három alkotáson már összesen több mint 5500 gyermek nevét tartalmazó bronz levél kapott helyett.

Novák Katalin az Életfa ünnepség után látogatást tett a Kometa 99 Zrt.-nél.

Az államfő köszönetet mondott azért, hogy a cég sok kaposvárinak és a város környékén élőnek ad munkát, s biztosít jó munkakörülményeket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos Magyarországon a kommunizmus alatt megszakadt a családi vállalkozások hagyománya, ezért is példaértékűek a Kometa és a tulajdonos olasz családok. Ma már a magyar családokban is tudják, a következő generációknak van felelősségük, feladatuk a vállalkozások működtetésében - jegyezte meg.

Giacomo Pedranzini ügyvezető igazgató arról tájékoztatta az államfőt, hogy a mintegy harminc éve működő húsipari cég ezer családnak biztosít megélhetést, a "belépő munkabér" húsz százalékkal van a minimálbér felett.

Hangsúlyozta: a menedzsment, illetve a tulajdonosok célja, hogy a Kometa az európai élelmiszeripar "magyar bajnoka" legyen.

Giacomo Pedranzini a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésen elmondta Novák Katalinnak magyar állampolgári esküjét, amelyet korábban Szita Károly polgármester előtt tett le.

Prohászka Balázs, a Kometa helyettes ügyvezetője újságíróknak elmondta, a cég az elmúlt 10 évben megnégyszerezte az árbevételét. Ez az összeg 10 évvel ezelőtt 17 milliárd, 2021-ben 54 milliárd forint, 2022-ben 74 milliárd forint volt.

A nyereség tavaly és tavalyelőtt - a növekvő energiaárak és a "történelmi csúcsot döntő" sertésárak ellenére is - egymilliárd forint felett volt - fűzte hozzá.

Közölte: az idén 94 milliárd forint árbevételt és 2 milliárd forintot meghaladó nyereséget várnak.

Prohászka Balázs emlékeztetett rá, a Kometa kapacitásbővítést célzó fejlesztésekbe kezdett. Jelenleg évente 800 ezer sertést tudnak levágni, ez a 40 milliárd forintos beruházással 2026-ra egy műszakban évi 1,2 millióra, két műszakban 2,5 millióra nő.

Címkék: család, Novák Katalin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.