Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 15. 20:15, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Orbán: Továbbra is ingyenesnek kell maradnia az oktatásnak

Orbán: Továbbra is ingyenesnek kell maradnia az oktatásnak

Diákokkal konzultált a felsőoktatás helyzetéről Orbán Viktor szombaton, a miniszterelnök várhatóan még a nap folyamán ismerteti álláspontját az ügyben – közölte a távirati iroda érdeklődésére a kormányfő sajtófőnöke. A kormányfő szombat délutáni videó üzenetében a keretszám-szabályozásról, és az ingyenes oktatásról beszélt.

Havasi Bertalant azután kereste meg az MTI, hogy a miniszterelnök Facebook-oldalán megjelent egy fotó, amelyen Orbán Viktor látható fiatalok társaságában egy budapesti szórakozóhelyen. Orbán Viktor diákok meghívásának tett eleget, konzultált velük. A fiatalok elmondták véleményüket a felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről. Ezután a miniszterelnök további egyeztetéseket is tart, mások mellett több kormánytaggal – tájékoztatott a sajtófőnök.

Hasznos volt a beszélgetés

A miniszterelnök a Facebookra feltöltött délutáni videóüzenetében elmondta: a beszélgetés arról szólt, hogy „mik azok a félelmek, bizonytalanságok, amelyek ma nyugtalanítják a diákokat”, illetve mennyiben látják, nem látják biztonságosan a jövőjüket. A kormányfő szerint „a beszélgetés hasznos volt”, mert néhány döntést meg tudnak hozni ez alapján. „Egyszerű és átlátható szabályozásra van szükségünk, mert olyan bonyolult a mostani rendszer, hogy csak bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot kelt elsősorban a diákok körében” – tette hozzá a miniszterelnök. Orbán kiemelte, hogy ezek miatt „új kormányzati előterjesztésre van szükségünk, amely összevonja a különböző kérdéseket és leegyszerűsíti, egyszerre érthetővé is téve azokat”. A kormányfő elmondta, fontos újra és újra elmondani azt, hogy akik már elkezdték a tanulmányaikat, azokat „semmilyen változás nem fogja érinteni”.

A keretszám-szabályozásról

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy „a keretszám-szabályozás rendszert el kell törölni”. Erre szerinte azért van szükség, mert a diákok úgy gondolják, hogy a keretszámok elzárják előlük a lehetőséget, hogy szándékaik szerint bekerülhessenek az egyetemekre. A felsőoktatás átalakításának kérdéséről –amely a középiskolásokat érinti elsősorban – a miniszterelnök elmondta: „világossá kell tenni a szabályozásban, hogy azok, akik tanulni akarnak Magyarországon, elérik a tanuláshoz szükséges a minőségi korlátokat vagy követelményeket, ez ma 240 pont a bekerülés tekintetében, és elszántak, hogy tanuljanak és utána Magyarországon szeretnének dolgozni, az ő számukra mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak” – mondta Orbán Viktor, aki szerint „ez lehetséges, s a miniszter is egy ilyen előterjesztést fog készíteni a kormány számára a jövő szerdai kormányülésre”.
A HÖOK és a minisztérium kedden egyeztet

Újból egyeztetésre hívta jövő hét keddre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét az emberi erőforrások minisztere. Nagy Dávid HÖOK-elnök szombaton úgy reagált, hogy ott lesznek az egyeztetésen.

Negyvenötezer helyet tartanának elfogadhatónak

A HÖOK-elnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, negyvenötezer államilag támogatott férőhelyet tartana elfogadhatónak a felsőoktatásban, valamint nem igaz, hogy a hallgatók fele menet közben lemorzsolódik.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben arról beszélt, hogy a jövő héten véglegesítik a felsőoktatással kapcsolatos kormányrendeletet. Az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy „ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki világosan lássa”. „Jogi értelemben ott tartunk, hogy kell egy kormányrendeletet hozni, amelynek a megalkotását hetekkel ezelőtt megindítottuk, több körben tárgyalta a kormány, és valamikor a jövő héten a végleges formájában meg is alkotja” – közölte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.