Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 24. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Osztrák céget bírságolt 30 millióra a PSZÁF

Osztrák céget bírságolt 30 millióra a PSZÁF

Harmincmillió forint bírsággal sújtotta az SMK Vermögensverwaltung GmbH-t, további három millió forinttal az SMK Service Hungary Kft.-t a PSZÁF, és megtiltotta a visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtését, illetve a pénzügyi közvetítési tevékenység engedély nélküli folytatását. A társaságok befektetési életbiztosítások felmondására bírtak rá fogyasztókat, majd az így felszabaduló összegek befektetését ígérték magas hozammal.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) bejelentés, illetve társhatósági jelzés nyomán piacfelügyeleti eljárást folytatott le az SMK Vermögensverwaltung GmbH-nál (korábbi neve SMK PECUNIA-CONCEPT GmbH) és az SMK Service Hungary Kft.-nél. A jelzések, illetve a SMK Vermögensverwaltung GmbH honlapja szerint ugyanis a társaság gazdasági tevékenysége keretében unit-linked befektetési életbiztosítások felmondását szorgalmazta biztosító társaságok díjfizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleinek.

A biztosítási kötvények visszavásárlási értékeként „ingatlanügyletek lebonyolítására” megkapott összegek befektetése révén az osztrák cég 21,43 százalékos éves átlagos hozamot ígért 7 éves konstrukcióban.

A felügyeleti vizsgálat során elvégzett tanúmeghallgatások, nemzetközi jogsegélykérés és adatbekérések a gazdasági tevékenység tényleges tartalmának felderítését célozták. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró határozatában megállapította: a felügyeleti tevékenységi engedéllyel nem rendelkező – s tevékenységéért a visszavásárlási érték 1,5-5 százalékát kitevő jutalékot is felszámító – SMK Vermögensverwaltung GmbH az elmúlt időszakban több mint 100 biztosítási szerződés felmondása révén több mint 100 millió forint és 160 ezer euró értékben gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket. A biztosítások felmondásának technikai lebonyolítását a fogyasztók megbízása alapján a függő kiemelt közvetítői tevékenységi engedéllyel nem rendelkező SMK Service Hungary Kft. végezte.

Az elkövetett jogszabálysértés miatt a PSZÁF 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az SMK Vermögensverwaltung GmbH-ra és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélkül végzett, visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére irányuló tevékenység folytatását. A németországi székhelyű Pecunia Concept AG hasonló tevékenységét a német pénzügyi felügyelet szintén engedély nélkül végzett tevékenységnek minősítve betiltotta. A PSZÁF továbbá 3 millió forint bírságot szabott ki az SMK Service Hungary Kft.-re és ugyancsak megtiltotta a pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenység engedély nélküli folytatását.

A PSZÁF intézkedése során súlyosító tényezőként értékelte a feltárt esetek nagy számát, továbbá azt, hogy az SMK Vermögensverwaltung GmbH magas bevételre tett szert jogszabálysértő tevékenysége során, illetve, hogy honlapja és a közreműködő hálózat révén a fogyasztók széles körét érte el befektetési felhívása. Enyhítő körülménynek számított a társaságok együttműködési készsége.

A jelentős összegű piacfelügyeleti bírság kiszabásának célja, hogy a társaságokat – s közvetve a magyar pénzügyi piac valamennyi szereplőjét – visszatartsa a jövőben hasonló jogsértések elkövetésétől. A PSZÁF a történtek kivizsgálása érdekében a nyomozó hatóság eljárását is kezdeményezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során