Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Február 18. 11:13, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu | MTI Fotó: Lendvai Péter

P. László elismerte Bándy Kata megölését

P. László elismerte Bándy Kata megölését

Elismerte Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölését P. László a Pécsi Törvényszéken hétfőn kezdődött büntetőperben.

A Pécs Ma beszámolója szerint a tárgyalás reggel kilenc óra után kezdődött el a Pécsi Törvényszéken, hatalmas volt az érdeklődés a sajtó részéről is. A hírportál cikke szerint a vádlott vállalja az arcát, akit kommandósok gyűrűjében hoztak meg a tárgyalásra, a terem bejáratát is rendőrök vigyázzák. A sértetti fél zárt tárgyalást kért kegyeleti okokra hivatkozva, ezt azonban elutasították, mert több tisztázatlan kérdés is felmerült.

Állítja: egy parkban ismerte meg Bándy Katát

P. László a hétfői tárgyaláson az emberölést elismerte, de a verést, az ismerkedést, valamint a történtek folyamatát nem. Vallomást nem tett, ezért a nyomozás során elmondottakat olvasta fel a bíró.

A vádlott egyébként továbbra is az októberi vallomását tartja fenn, ebben az áll, hogy egy parkban ismerte meg Katát, még a gyilkosság előtt két héttel. A lány ott olvasgatott, akit P. László megszólított, szóba elegyedtek. Később a Lánc utcai rendelő előtt futottak össze, Kata éppen arrafelé sétált, ekkor árulta el, hogy „doktornő”. Ezt követően az ügyész kérdésére azt mondta, nem voltak előre megbeszélve a találkák Bándy Katával, véletlenszerűen futottak össze néha.

A Pécsi Újság már azt írja, a vádlott vallomásai egymásnak ellentmondók, kijelentéseit folyamatosan módosítja – nyilván majd a bíróság fogja eldönteni, hogy mi az, ami egyáltalán használható belőlük.

Ismert, a rendőrség tavaly decemberben zárta le a Bándy Kata megölése miatt indult nyomozást, az ügyészség pedig január elején emelt vádat P. László ellen aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás miatt. Amennyiben a bíróság a férfit bűnösnek mondja ki, akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatja.

Bándy Kata tragédiája

Bándy Kata 25 éves rendőrségi pszichológus tavaly július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult haza egy pécsi sörözőből, de otthonába nem érkezett meg. Holttestét július 11-én délután találták meg a Délibáb utcában, egy bokros területen. A rendőrök a helyszíni szemle során megállapították az idegenkezűséget, és aljas indokból elkövetett emberölés miatt nyomozást rendeltek el. A gyanúsítottat július 14-én azonosították P. László személyében.

A férfit egynapi üldözés után fogták el. A feltételezett elkövető a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott hétórás kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett, a bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatását.

Drogra alkoholt ivott, de beszámítható volt P. László

Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya az ügyről július 21-én tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a férfi egyedül követte el tettét. A dandártábornok hozzáfűzte, a gyanúsított azt állította, szintetikus kábítószert fogyasztott a tett éjszakáján, és a drogra alkoholt ivott.

Augusztusban az igazságügyi orvos és pszichológus szakértők megállapították, hogy P. László teljes mértékben beszámítható, nem volt korlátozva abban, hogy felismerje cselekménye veszélyességét, következményeit. A szakértők szerint a férfi beszámítási képességét kábítószer- vagy italfogyasztás sem befolyásolta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.