Városlista
2022. szeptember 26, hétfő - Jusztina

Hírek

2012. Január 11. 13:01, szerda | Helyi
Forrás: www.sunshinefm.hu

Értékes iratokkal bővült a Megyei Levéltár archívuma

Értékes iratokkal bővült a Megyei Levéltár archívuma

Bemutatták ma a Megyei Levéltár évnyitó rendezvényén a Nemzeti Kulturális Alap és a nyíregyházi Rotary Club támogatásával megvásárolt Szarka család iratait.

Az iratok döntő többsége a 19. században keletkezett szerződés, záloglevél, végzés, nemességigazolás, de több közgyűlési és egyházi jegyzőkönyvi kivonat is található köztük, melyből az egykori Bereg vármegye története ismerhető meg alaposabban. Az iratok megállapított vételára 400 000 forint volt, de a beregi térséget illető eszmei értéke azonban felbecsülhetetlen – mondta Kujbusné Mecsei Éva, a levéltár igazgatója. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott is, aki a levéltár intézményének fontosságát is hangsúlyozta, hiszen a múlt és a történelem alapos megismerése az itt dolgozó emberek munkájának is köszönhető.

Az egykori Bereg vármegye történetére vonatkozóan a levéltár csak nagyon kevés dokumentumot őriz, így különösen értékes a most megvásárolt irategyüttes. Az iratok eddig a leszármazott, Szarka Zsolt budapesti lakos tulajdonában voltak, aki a dokumentumok közül néhányat korábban már átadott a Magyar Országos Levéltárnak. Szarka Zsolt, amikor megismerte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárat, a legnagyobb bizalommal járult hozzá hagyatékának alaposabb megismerésének, feltárásához.

A dokumentumok átvizsgálása során megállapították, hogy a 17–20. századi magyar, latin és német nyelven íródott, többnyire eredeti forrásokat igencsak megviselte a történelem vihara, a család állítólag hosszabb időn át kénytelen volt rossz körülmények között, pincében, padláson, sőt földbe ásva tárolni, menteni a főként jogbiztosításra szolgáló iratokat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 21. 20:41, szerda | Helyi

Kerítésnek ütközött egy autó Balatonfüreden, a sofőr életét vesztette

A sofőr menet közben rosszul lett, emiatt következett be a szerencsétlenség.

2022. Augusztus 26. 08:58, péntek | Helyi

Rengeteg gránátot találtak Szombathelyen

Összesen 155 darab 82 milliméteres második világháborús szovjet aknavetőgránát került elő Szombathelyen - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede csütörtökön a Facebook-oldalán.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak