Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2012. Január 11. 13:01, szerda | Helyi
Forrás: www.sunshinefm.hu

Értékes iratokkal bővült a Megyei Levéltár archívuma

Értékes iratokkal bővült a Megyei Levéltár archívuma

Bemutatták ma a Megyei Levéltár évnyitó rendezvényén a Nemzeti Kulturális Alap és a nyíregyházi Rotary Club támogatásával megvásárolt Szarka család iratait.

Az iratok döntő többsége a 19. században keletkezett szerződés, záloglevél, végzés, nemességigazolás, de több közgyűlési és egyházi jegyzőkönyvi kivonat is található köztük, melyből az egykori Bereg vármegye története ismerhető meg alaposabban. Az iratok megállapított vételára 400 000 forint volt, de a beregi térséget illető eszmei értéke azonban felbecsülhetetlen – mondta Kujbusné Mecsei Éva, a levéltár igazgatója. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott is, aki a levéltár intézményének fontosságát is hangsúlyozta, hiszen a múlt és a történelem alapos megismerése az itt dolgozó emberek munkájának is köszönhető.

Az egykori Bereg vármegye történetére vonatkozóan a levéltár csak nagyon kevés dokumentumot őriz, így különösen értékes a most megvásárolt irategyüttes. Az iratok eddig a leszármazott, Szarka Zsolt budapesti lakos tulajdonában voltak, aki a dokumentumok közül néhányat korábban már átadott a Magyar Országos Levéltárnak. Szarka Zsolt, amikor megismerte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárat, a legnagyobb bizalommal járult hozzá hagyatékának alaposabb megismerésének, feltárásához.

A dokumentumok átvizsgálása során megállapították, hogy a 17–20. századi magyar, latin és német nyelven íródott, többnyire eredeti forrásokat igencsak megviselte a történelem vihara, a család állítólag hosszabb időn át kénytelen volt rossz körülmények között, pincében, padláson, sőt földbe ásva tárolni, menteni a főként jogbiztosításra szolgáló iratokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő

2024. Február 24. 06:00, szombat | Sport

Verstappen: ha gyors vagy a Hungaroringen, akkor mindenhol az vagy

A címvédő és háromszoros Forma-1-es világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője fantasztikus pályának tartja a Hungaroringet.