Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 27. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Spanyolország már nem elsőosztályú adós

Spanyolország már nem elsőosztályú adós

Megvonta Spanyolország elsőrendű adósbesorolását a Standard & Poor's.

„A” szintről „BBB” pluszra rontotta a hitelminősítő Spanyolország hosszú távú adósbesorolását, ráadásul az S&P most már kétéves recessziót vár a dél-európai országban, és arra számít, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a spanyol költségvetési helyzet további romlását fogja okozni.

Ha mindez nem lenne elég, a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorulhat. Érdekesség, hogy a hitelminősítő elemzésében elismeri, hogy a spanyol kormány, jelentős kiadáscsökkentés mellett átfogó szerkezeti reformokat hajt végre, csakhogy a következő időszakban ez törvényszerűen visszafogja a gazdasági teljesítményt. Hosszú távon viszont kifizetődő lehet a spanyol gazdaság szerkezeti átalakítása.

Az lenne az igazán drámai, ha Spanyolország, vagy éppen Olaszország pénzügyi mentőövre szorulna. Egyrészt nincs rá elegendő pénz. Ha viszont a számok nyelvén eljátszunk a gondolattal, az egyik elemzőház becslése szerint 2014 végéig egy ilyen beavatkozás több mint 1000 milliárd eurót igényelne. Csak érzékeltetésképpen, az IMF-nek a névleg kibővített keretével, összesen nincs ennyi pénze.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.