Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Július 07. 07:10, kedd | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Spanyolországban csaknem két és fél millióan eshettek át a koronavírus-fertőzésen

Spanyolországban csaknem két és fél millióan eshettek át a koronavírus-fertőzésen

Spanyolországban csaknem két és fél millióan, a lakosság 5,2 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen, vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás a vírussal szemben

- erre a megállapításra jutott az az országos reprezentatív kutatás, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Madridban.

A spanyol egészségügyi minisztérium, a statisztikai hivatal (INE) és a III. Károly egészségügyi kutatóintézet közös, április végén kezdődött, három szakaszból álló vizsgálatában több mint 68 ezren, a kiválasztottak 77 százaléka vett részt.

"Nagyon nehéz elérni a közösségi immunitást, nagyon messze vagyunk ettől egy olyan országban is, mint Spanyolország, amelyet ennyire sújtott a járvány" - hangsúlyozta Marina Pollán, a nemzeti járványügyi központ (CNE) igazgatója.

A dél-európai országban több mint 250 ezer embernél igazolták a fertőzést az elmúlt hónapokban, a halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret.

A gyorstesztekkel és vérvizsgálatokkal járó kutatás jelentős területi eltéréseket állapított meg: míg a járvány által leginkább érintett madridi tartományban 11,7 százalékos az átfertőzöttség, addig például a Baleár-szigeteken 1,4, az északi Asztúriában 1,9 százalék. Továbbá az is kiderült, hogy az egészségügyi dolgozók körében nagyobb, 10 százalékos a fertőzésen átesettek aránya.

A CNE vezetője beszámolt arról is, hogy a felmérés második szakaszában a fertőzésen átesettek közül 7 százalék volt azok aránya, akiknél már nem mutatta ki a vírussal szemben termelt ellenanyagot a vizsgálat, noha az első körben ez még jelen volt a vérmintában. A harmadik fázisban ez az arány 14 százalékra nőtt.



A kutatók szerint ezt részben indokolhatja az is, hogy a gyorstesztek nem tökéletesek, de a jelenség kapcsán inkább óvatosságra intenek, mivel más koronavírus-típusoknál megfigyelték, hogy a megszerzett immunitás lehet hiányos vagy átmeneti is. Azoknak, akiknél lezajlott a fertőzés, ugyanúgy kell védeniük magukat és környezetüket, mint azoknak, akik nem kapták el a vírust - hangsúlyozta Raquel Yotti, a III. Károly egészségügyi kutatóintézet igazgatója.

Spanyolországban több mint három hónap után június 21-én oldották fel az állampolgárok szabad mozgását korlátozó szükségállapotot, és nyitották meg a határokat, elsőként az Európai Unió tagállamaiból érkezők előtt.

A maszkviselés továbbra is kötelező minden zárt nyilvános helyen, továbbá közterületen is akkor, ha nem lehet betartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól.

Az országban területenként eltérő létszámkorlátozások vannak érvényben például a vendéglátóhelyeken vagy az üzletekben, utóbbiakban kötelező belépéskor használni a kihelyezett kézfertőtlenítő folyadékot is.

Az óvintézkedések ellenére mintegy félszáz, kisebb-nagyobb járványgócot észleltek az országban. A legjelentősebbet, amely eddig 549 embert fertőzött meg, Katalóniából jelentették, ahol emiatt szombat dél óta 210 ezren nem hagyhatják el Segriá járást.

Ugyanez vonatkozik 70 ezer emberre hétfőtől a galiciai A Marina járásban, ahol 119 koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván. A vesztegzárat egyelőre péntekig rendelték el.

Hétfőn a királyi család részvételével temetési misét tartanak a madridi Almudena katedrálisban a járvány áldozatainak emlékére, akiket július 16-án hivatalos állami megemlékezésen búcsúztatnak. A meghívottak között vannak az Egészségügyi Világszervezet és az európai uniós intézmények vezetői is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.