Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Október 02. 12:51, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó Péter: adottak az alapok a komoly gazdasági növekedéshez 2024-ben

Szijjártó Péter: adottak az alapok a komoly gazdasági növekedéshez 2024-ben

Az autóipar teljesítményének gyors bővülése kellő alapot biztosít ahhoz, hogy Magyarország az idei év második felében és jövőre európai összevetésben is komoly gazdasági növekedést tudjon felmutatni

- közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető a Thyssenkrupp beruházásnak bejelentésén arról számolt be, hogy a német konszern 23 milliárd forintból bővíti jászfényszarui gyárát, amihez a kormány 4,6 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 110 új munkahely létrehozását. Ennek nyomán a vállalat évi kétmillió darab forgó tengely előállítására lesz képes elektromos járművekhez.

"Ezekért a beruházásokért mindig nagy verseny van, és mivel a Thyssenkrupp a világ egyik legnagyobb autóipari beszállító vállalata, mintegy százezer embernek ad munkát világszerte, és sok-sok országban van gyára, ezért ezt a beruházást még sok-sok ország szerette volna magának megszerezni" - mondta.

"Ez a beruházás is világosan mutatja, hogy a német vállalatok továbbra is bíznak Magyarországban, a magyar beruházási környezetben, és ez a beruházás is bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány és a német beruházó vállalatok kapcsolatrendszere a kölcsönös tiszteletre alapul" - tette hozzá.

Majd rámutatott, hogy a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget hazánkban, ahol a befektetett tőke mintegy 20 százaléka Németországból érkezik.

Ennek kapcsán pedig kitért arra is, hogy 2014 óta a mostani a 187. német vállalati beruházás, amelyhez az állam támogatást biztosít.

"Mindez látszik a kereskedelmi forgalmunkon is, amely tavaly meghaladta a 67 milliárd eurót, hatalmas rekord. Idén eddig 11 százalékos növekedést tudunk felmutatni, ami azt jelenti, hogy a német-magyar kereskedelmi forgalom, a Németországba irányuló magyar export is kellő alapot ad a magyar gazdaság növekedési pályán tartásához" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az utóbbi években kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, de az autóipar elektromos átalakulásának folyamata a kockázatok és nehézségek ellenére is töretlenül haladt előre ez idő alatt is.

"Aki részese tud lenni az autóipari forradalmi megújulásnak, az az új világgazdasági rend győztesei közé fog tartozni. Aki nem tud részt venni ebben a forradalmi átalakulásban, az sajnos a vesztesek táborát fogja gyarapítani" - vélekedett.

"Magyarország ezért nagy erőkkel szállt be ebbe a versenybe, hiszen világos számunkra, hogy a magyar gazdaság növekedési ütemét csak úgy lehet fenntartani, s a Magyarországon lévő munkahelyeket csak úgy lehet megvédeni, ha az új, elektromos autóiparhoz kötődő beruházásokat idehozzuk" - húzta alá.

A miniszter tudatta, hogy az autóipar közvetlenül jelenleg nagyjából 170 ezer embernek ad munkát, és ez a közvetett munkahelyek számát tekintve ennek a háromszorosa-négyszerese is lehet. Tájékoztatása szerint az ágazat 2010 óta több mint megháromszorozta a teljesítményét, termelési értéke tavaly már a 12 ezer milliárd forintot is átlépte, és az idei év első hét hónapjában is 22 százalékos volt a bővülés.

"Ez kellő alapot biztosít nekünk ahhoz, hogy az idei esztendő második felére és a jövő évre már európai összevetésben is komoly gazdasági növekedést tudjunk felmutatni" - hangoztatta.

Majd figyelmeztetett, hogy ha Magyarország nem tudná magához vonzani az autóipari beruházásokat, akkor több tízezer család megélhetése kerülne veszélybe. "A tradicionális autóiparban ugyanis nem lesz szükség annyi munkaerőre, mint most, ezért mindazok, akik az elektromos autóipar magyarországi beruházásai ellen hergelnek, azok valójában magyar emberek tízezreinek munkahelyeit veszélyeztetik a jövőre nézve" - fogalmazott.

Végezetül arról is beszámolt, hogy állami kitüntetésben részesíti a kormány Marc De Bastos Ecksteint, a Thyssenkrupp magyarországi vezetőjét a cég hazai tevékenységének sikerre vitele érdekében végzett munkájáért.

"Ezt a beruházást köszönjük önnek is, a Magyarországba vetett bizalmat. És köszönjük, hogy a valóság alapján hoz döntéseket, nem újságcikkek alapján" - jelentette ki.

A Thyssenkrupp az MTI-nek küldött hétfői közleményében kiemelte, a jászfényszarui telephelyen két gyár található, az egyikben elektromechanikus kormányrendszereket, a másikban motorkomponenseket gyártanak nemzetközi autóipari vevők számára.

Ez utóbbi üzem bővül elektromos motorok rotorjainak gyártásával. A kapacitás-bővítő beruházás révén 8200 négyzetméterrel növekszik a jászfényszarui gyár területe. Az építési munkálatok befejezése 2024 első negyedévében, a gyártás elindulása 2024 harmadik negyedévében várható. A jászfényszarui új üzemrészbe az új munkatársak felvételét megkezdték - írták a közleményben.

Hangsúlyozták, a jászfényszarui üzembővítéssel a Thyssenkrupp rotorgyártási kapacitása évi több mint kétmillió darabra nő. A komponensek túlnyomó részét német prémium autógyártóknak szállítják majd.

A Thyssenkrupp története 1999-ben kezdődött Magyarországon, amikor magyar mérnökök és a Thyssenkrupp közösen új, elektromechanikus kormányrendszerek fejlesztésébe fogtak. A vállalat mára bekerült a 100 legnagyobb hazai foglalkoztató és a legkedveltebb munkahelyek közé is, és ott van az első 50 exportbevételt produkáló hazai vállalat között. 2015-től kezdődően a Thyssenkrupp összességében több mint 150 milliárd forint beruházást hajtott végre Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország