Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Március 13. 14:36, szombat | Helyi
Forrás: http://www.drveresjanos.hu

Támogató közösség, felelős szülők MSZP - Baloldali javaslatok a családtámogatás rendszer korrekciójá

Támogató közösség, felelős szülők MSZP - Baloldali javaslatok a családtámogatás rendszer korrekciójá

Miért kellene változtatni a családtámogatás jelenlegi rendszerén?

Azért, mert a jelenlegi rendszer nem igazságos. Olyanokat is hozzásegít a közösség támogatásához, akik e lehetőséggel nem pusztán élnek, hanem visszaélnek. Szerint

Ez az ellentmondás ráadásul jó ürügyet ad a szélsőjobbnak, hogy jogos társadalmi elégedetlenségekre, valós hétköznapi kérdésekre tetszetős, de rossz és veszélyes válaszokat adjon.

Ezt a baloldalnak nem szabad hagynia: meg kell mutatnunk, hogy a húsbavágó kérdésekre nemcsak kirekesztő-gyűlöletkeltő álmegoldások léteznek, hanem demokratikus, józan, valódi megoldások is.

Rendet tenninemcsak szélsőjobbos módon, hanem baloldali, demokratikus értékek mentén is lehet. Mi arra teszünk javaslatot, hogyan.

Két szempontotezértmindenképpen érvényesíteni akarunk egy új, méltányosabb családtámogatási rendszerben:

  • a szülő felelősségét,
  • az egyén anyagi teherbíró képességét.

Egy dologból pedig sohasem fogunk engedni mi, baloldaliak. Minden gyermek egyenlő! Ez az elvet minden körülmények között megvédjük, ezért megőrizzük a jelenlegi támogatási mértékeket. (Sőt, nagycsaládok estén a jövedelemmel párhuzamosan nagyobb támogatást is adnánk a jelenlegihez képest!)

A jelenlegi rendszert kormányra kerülve úgy alakítanánk át, hogy azokat támogassa a több gyermek vállalásában, akik a közösség, az állam által biztosított segítségen túl maguk is tudnak tenni egy gyermek felneveléséért, megfelelő iskoláztatásáért.

Támogató közösség, felelős szülők – szerintünk e kettő egyensúlyára kell épülnie egy életrevalóbb családtámogatási rendszernek.

A baloldal számára a gyermek nem játék és nem bevételi forrás. A baloldal számára a gyermek a holnap Magyarországa – olyan lesz az ország holnap és holnapután, ahogyan a gyermekeinkkel ma bánunk.


Az MSZP javaslatai a családtámogatási rendszer átalakítására

A javaslat 1. eleme:

3 gyerek fölött adókedvezményen keresztül juttatott családtámogatás

  • négy, vagy annál több gyermek eseténa családi pótlék jövedelemalapú családi támogatás formájában lesz igénybe vehető – magyarán adókedvezményként.
    • Az új családtámogatási rendszer a minimálbér környékén lévők számára is biztosítja a jelenlegi szintű támogatást.
  • Azoknál a családoknál, ahol mindkét szülő elveszíti a munkáját, ott az egyik szülőnek az Út a munkához program keretében egész éves közmunka lehetőségét biztosítjuk. Ezáltal jövedelemre tesznek szert, amely alapján ők is részesülhetnek az adókedvezményen keresztül kifizetett családi támogatásban.
    • Aki nem vállalja el az így kínált közmunkát sem, ott eseti gondnok kapja meg a családi pótlékot, és ő juttatja azt el a gyermek számára.
  • A bevezetést felmenő rendszerben valósítanánk meg.A felmenő rendszerű bevezetés azt jelenti, hogy mindez nem vonatkozik azokra a családokra, ahol már ma is négy, vagy annál több gyerek van – csak azokra, akik ezt követően válnak négy-, vagy többgyerekes családdá.

A javaslat 2. eleme:

a családi pótlék összege a középiskolai osztályok számával együtt nő

Célunk, hogy minden gyermek minél több osztályt végezzen el a közoktatási rendszerben. Ezért javaslatunk szerint a családi pótlék összege az iskolázottság előrehaladásával növekedne.

Az első 8 osztály elvégzéséig kapja a szülő a jelenlegivel megegyező alapösszeget, majd továbbtanulás esetén minden elvégzett osztály után emeltebb összeget, ezzel is ellentételezve a folyamatosan növekvő költségeket.

  • Mentesség. Ha fogyatékos, vagy tartósan beteg gyermeket nevel a család, s a gyermek megfelelő gondozását napközbeni – azaz nem bentlakásos – ellátást biztosító intézményben nem tudják megoldani, akkor a jelenleg is hatályos szabályok alapján nem kell közfoglalkoztatásban részt vennie a szülőnek.

A javaslat +1 eleme:

újra jövedelempótló támogatás (segítség a munkanélküli diplomásoknak)

A jövedelempótló támogatás a 2000 előtti időkből lehet ismerős.

Ma a munkáját elvesztett személy két módon tud valamilyen munkalehetőséghez jutni: vagy képzés segítségével, vagy az Út a munkához program keretében. Ez azonban elsősorban a képzetleneknek érdemi segítség.

Egy gazdasági válság által sújtott munkaerőpiacon azonban tömegesen jelennek meg a diplomások, akik átmenetileg nem képesek munkahelyhez jutni. Nekik a „közmunkaprogramok” nem jelentenek valódi segítséget.

Ezért azt javasoljuk, hogy a korábbi jövedelempótló támogatást vezessük be újra.

Például azoknak, akik részére az önkormányzat nem tud munkát felajánlani megfelelő munkalehetőség hiányában.

  • A szociális törvény hatályos szövege szerint ugyanis a jogosult csak akkor köteles elfogadni a felajánlott munkát, ha az iskolai végzettségének vagy eggyel alacsonyabb szintű végzettségnek megfelel.

A támogatás feltétele, hogy a jogosult aktívan együttműködjön a munkaügyi központtal.

Javaslatunk szerint a támogatás időtartama 12 hónap, és fix összegű.

  • a jövedelempótló támogatás összege az álláskeresési járadék minimális összegének 90%-a lenne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.