Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 07. 12:30, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Több mint 420 ezren kattintottak régi magyar filmekre az ünnepek alatt

Több mint 420 ezren kattintottak régi magyar filmekre az ünnepek alatt

Nagy sikert aratott a Filmarchívum karácsonyi akciója, a szervezet videómegosztó csatornáján több mint 420 ezren kattintottak a december 21. és január 4. között szabadon elérhetővé tett 100 régi magyar alkotásra

- közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel hétfőn. A listán 54 rendező 100 filmje szerepelt, 70 órányi anyag 1912-től 1998-ig minden műfajból, játék- és dokumentumfilmek, animációk egyaránt. Az érdeklődők az elérhető legjobb minőségben nézhették meg a digitálisan felújított vagy teljes körűen restaurált magyar filmklasszikusokat - olvasható a közleményben.

A legnépszerűbbek a játékfilmek voltak, a nézettségi listát csaknem 10 ezres lejátszással olyan közönségkedvencek vezették, mint a Sose halunk meg vagy A Pogány Madonna, de dobogós helyet szerzett az első egész estés magyar rajzfilm, a János vitéz is. Az élmezőnyben végzett a Cha-cha-cha, a Falfúró, Az én XX. századom, valamint az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar film, a Radványi Géza rendezésében készült A beszélő köntös, amely 15 éve a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális restaurálásra.

Nagy érdeklődés kísérte a felújított animációkat, Kovásznai György, Rofusz Ferenc egyedi filmjeit vagy a kuriózumnak számító, 50-es, 60-as években készült Macskássy Gyula- és Dargay Attila-reklámokat. A dokumentumfilmek közük a retró hangulatú Budapest-filmválogatás volt népszerű.

Az archívum kutatói idén néhány új felfedezést is közzétettek a 100 Filmajándék akció keretében azzal a szándékkal, hogy a sosem látott képsorok megfejtésébe a nézőket is bevonják. A felhívás nem maradt visszhang nélkül, a százéves híradófelvételek helyszíneinek, szereplőinek azonosítására több tucatnyi javaslat érkezett.

Az akció világszerte figyelmet keltett, a határainkon túl legtöbbször az Egyesült Államokban, Romániában, Nagy-Britanniában és Németországban kattintottak a klasszikus magyar filmekre, amelyek egy része angol felirattal is nézhető volt - tartalmazza a közlemény.

Címkék: film, magyar film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.