Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 23. 21:13, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Fotó: Reuters

Több mint negyven halottja van egy buszbalesetnek Franciaországban

Több mint negyven halottja van egy buszbalesetnek Franciaországban

Legalább 43 halottja van az elmúlt három évtized legsúlyosabb franciaországi autóbusz-balesetének.

A busz teherautóval ütközött Bordeaux közelében, Puisseguin városa mellett pénteken - közölte a francia rendőrség. Az áldozatok között egy hároméves gyermek is van, akinek holttestét a kamionban találták meg délután.
A buszon főként idős emberek utaztak. A párizsi magyar nagykövetség azt közölte az MTI-vel, hogy nincs tudomása magyar áldozatról, illetve sérültről.
A két jármű egy kétszer egysávos mellékúton rohant egymásba a bordeaux-i dombos borvidéken. A rendőrség közlése szerint mindkét jármű azonnal kigyulladt, ezért rendkívül sok az áldozat.

Az autóbuszban a sofőrön kívül 48-an utaztak, közülük 41-en vesztették életüket, s a kamion sofőrje is meghalt a balesetben. Délután a nyomozók a sofőr hároméves gyermekének holttestét is megtalálták a kamionban, aki feltehetően az apja mellett ült a baleset pillanatában.

Nyolc embernek sikerült kimenekülnie az égő buszból, közülük négyen sérültek meg. A prefektúra szerint csak három ember élte túl teljesen sértetlenül a balesetet, köztük a busz sofőrje, aki viszont sokkos állapotba került.

Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője az I-télé francia hírtelevízióban elmondta, hogy négy ember "nagyon súlyosan megsérült", ketten égési sérüléseket, ketten pedig koponyasérüléseket szenvedtek. A szóvivő szerint az áldozatok száma még nőhet.

A busz nem sokkal a baleset előtt, pénteken kora reggel indult egy közeli településről, a 643 lakosú Petit-Palais-Cornemps-ből, amely nyolc kilométerre található a baleset helyszínétől, és a két és félórára található dél-franciaországi Landes megyébe vitte kirándulni a helyi idősek klubjának a tagjait.

A francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a kamion, amellyel a busz ütközött, fát szállított. Alain Rousset helyi képviselő szerint ugyanakkor a teherautóban nem volt rakomány a baleset pillanatában. Más rendőrségi források szerint viszont gázpalackokat szállított a teherautó, és ez okozhatta a tüzet. Ezt azóta nem erősítették meg a hatóságok.

A baleset pontos oka egyelőre nem ismeretes. Annyit lehet tudni, hogy a kamion hirtelen keresztbe fordult az úton, és a busz nem tudta kikerülni. A francia televíziókban közzétett, helikopterről készült felvételek szerint a két jármű teljesen kiégett. Rendőrségi források szerint amikor a busz sofőrje érzékelte, hogy a baleset be fog következni, megpróbált félrehúzódni, de már elkerülhetetlen volt az ütközés. A sofőrnek volt annyi lélekjelenléte, hogy kinyitotta az ajtókat annak érdekében, hogy minél többen le tudjanak szállni az égő buszról.

A nyomozók elsősorban arra keresik a választ, hogyan kaphatott lángra ilyen gyorsan az egész jármű, miközben a motor a busz hátsó részén található.

Szemtanúk az I-télé francia hírtelevíziónak elmondták, hogy a baleset egy nagyon veszélyes S-kanyarban történt, messziről is látszott a helyszín felett a füstfelhő. Helyiek szerint nem ez volt az első baleset ebben a nehezen átlátható kanyarban. A tűzoltók szerint az áldozatok azonosítása több napig is eltarthat.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők és a tűzoltók. A környéken egy sportpályát jelöltek ki számukra a hatóságok, ahonnan biztonsággal végezhetik a munkájukat.

Franciaországban 1982-ben nem volt ilyen súlyos baleset, akkor 53-an, köztük 44 gyermek halt meg egy buszbalesetben egy autópályán Dijon közelében. Egy pszichológiai segítőszolgálatot is felállított a prefektúra a helyszínen, amely a túlélőknek és a hozzátartozóknak segíti a történtek feldolgozását.

A görögországi látogatáson tartózkodó Francois Hollande államfő és vezető politikusok is kifejezték együttérzésüket. A köztársasági elnök jelezte, hogy a "francia kormány mozgósította minden erejét ezután a szörnyű tragédia után".

Manuel Valls miniszterelnök, Alain Vidalies közlekedési és Bernard Cazeneuve belügyminiszter, valamint Alain Juppé volt külügyminiszter, Bordeaux polgármestere a helyszínre látogatott.

"Több, mint harminc éve nem történt ilyen súlyos katasztrófa. Ez szörnyű sokk Franciaország számára, ma egész Franciaország és minden francia gyászol" - mondta a helyszínen a kormányfő.

A nemzetgyűlésben a képviselők délután egyperces csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt, miközben a német, a spanyol és a görög kormány is kifejezte együttérzését a gyászoló Franciaországgal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése