Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. November 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több vidéki nagyváros szinte teljes területén kötelező a maszkviselés

Több vidéki nagyváros szinte teljes területén kötelező a maszkviselés

A parkok, zöldterületek kivételével több vidéki nagyváros teljes területére kötelezővé tették a maszkviselést a koronavírus-járvány terjedése miatt,

így döntött a polgármester Sopronban, Kecskeméten és Szegeden is. Székesfehérváron főként a történelmi belvárosra érvényes a rendelkezés. A főváros vezetése még egyeztet a kerületekkel.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, szerdától hatályos kormányrendelet szerint a 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein kötelező a maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata. (Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületen a maszkviselés továbbra sem kötelező.)

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián a közösségi oldalán jelentette be, hogy szerda déltől a város egész területén kötelező maszkot viselni. Bejegyzése szerint ez alól csak a zöldterületek - különösen a parkok, a Soproni Parkerdő, az erdők, a játszóterek, a szabadtéri edzőparkok és a kutyafuttató - kivételek.

Kecskeméten csütörtöktől lesz kötelező lesz a maszk viselése valamennyi közterületen és nyilvános helyen - írta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közösségi oldalán.

Székesfehérváron szerda éjféltől kötelező maszkot viselni a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban, a buszmegállókban, az autóbusz- és vasútállomások egész területén, a játszótereken a gyermeket kísérő felnőttek számára, valamint a kutyafuttatókban a gazdák számára. Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatása szerint a város sportparkjai, sportolásra alkalmas területei nyitva vannak, de csak egyéni sportolásra használhatók.

Szegeden Botka László polgármester döntése alapján szerdától a város teljes belterületén kötelező a maszk viselése - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Tatabányán nem rendelték el a város teljes területére a kötelező maszkviselést, azt csak a piacokon, a termelői piacokon és a tömegközlekedési eszközökre várakozás közben kell hordani.

A fővárosban még nem született döntés. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta: abszurd, hogy Budapesten ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni. "Mi mégis megpróbáljuk - egyeztetünk a kerületekkel, hogy a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsük" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.