Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. November 21. 11:58, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Újabb egymillió favipiravir érkezik Kínából a jövő héten

Újabb egymillió favipiravir érkezik Kínából a jövő héten

A koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma -

nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken, miután Vang Ji kínai külügyminiszterrel telefonon tárgyalt.
Szijjártó Péter kiemelte: fontos az együttműködés Kínával a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Magyarország a koronavírus ellen vakcinát fejlesztő mindhárom kínai céggel szoros kapcsolatban áll, a vállalatok hamarosan elküldik a dokumentációt, amely alapján a magyar egészségügyi hatóságok eldöntik, engedélyezik-e az oltóanyag használatát az országban - közölte a miniszter.

Hozzátette: az export engedélyeztetése már folyamatban van, ha a magyar laboratóriumi vizsgálatok kedvezőek lesznek, fél-egy millió kínai vakcina érkezhet a következő hónapokban Magyarországra.

Emlékeztetett: tavasszal a Kína-Magyarország légihídon 185 repülőgép közlekedett, majdnem 100 millió maszkot, több mint 15 ezer lélegeztetőgépet és több tízmillió védőruházatot vásárolt Magyarország Kínától.

A miniszter a két ország közötti gazdasági együttműködéssel kapcsolatban kiemelte: tizennyolc százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Kína között az elmúlt nyolc hónapban, ez időszak alatt Magyarország Kínával növelte a legnagyobb mértékben kereskedelmi kapcsolatait.

Az elmúlt hónapokban öt kínai beruházást - Lenovo, Huawei, Chervon Auto, Shenzhen Kedali, Semcorp - jelentettek be 100 milliárd forint értékben. A beruházások kétezer új munkahelyet hoznak létre Magyarországon - tudatta.

Hozzáfűzte: van még komoly beruházási szándék Kínából, amelyekért versenyez Magyarország.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "a kiegyensúlyozott, kölcsönös tiszteletre alapuló, józan észre alapozó politikai kapcsolatoknak egyértelműen megvan az eredménye: Közép-Európában a legtöbb kínai high-tech beruházás Magyarországra jött, és itt hozták létre a legtöbb munkahelyet". Ismét bebizonyosodott, hogy a keleti nyitás politikája helyes volt - hangsúlyozta a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.