Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 17. 12:50, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Újra kiadták az egykori pop supergroup, az Electronic első lemezét

Újra kiadták az egykori pop supergroup, az Electronic első lemezét

Az 1990-es évek népszerű brit supergroupja volt az Electronic, amelyet Bernard Sumner (New Order) és Johnny Marr (ex-Smiths) alkotott. A formáció első, legsikeresebb lemezét több mint húsz évvel az eredeti megjelenés után most újra kiadták.

A dupla CD első korongja az eredeti, cím nélküli 1991-es album újramaszterelt dalait tartalmazza, a másodikon alternatív változatok, remixek, kislemez B-oldalas számok és instrumentális felvételek szerepelnek, köztük nyolc, eddig kiadatlan verzió - tájékoztatta a lemezt Magyarországon is forgalmazó EMI Music az MTI-t.
Az Electronic 1989-ben alakult, miután Bernard Sumner, a New Order gitárosa, énekese besokallt anyazenekarától és új kihívásokat keresett. Ezt Johnny Marr, az 1987-ben megszűnt kultikus alterbanda, a Smiths gitárosa hozta meg számára: a popos, táncos, szintetizátor alapú zenét ötvözték Marr csilingelő gitárjátékával.
A cím nélküli bemutatkozó lemez 1991-ben jelent meg, az anyagot a közönség és a szakma is kedvezően fogadta, az album egymillió példányban fogyott. A sikerhez hozzájárult, hogy a közreműködők között szerepelt a Pet Shop Boys két tagja, Neil Tennant és Chris Lowe. A lemezről elsősorban a videoklippel megtámogatott Getting Away With It, Get the Message és Feel Every Beat lett siker.
A Sumner-Marr duó Neil Tennanttel egy sikeres kislemezt is készített Disappointed címmel, ám az Electronic ezután alvó üzemmódba kapcsolt, egészen 1996-ig. A New Order ekkor ismét pihent, Marr pedig éppen újra ráért különböző projektjei között. A Raise the Pressure című második Electronic-anyag sztárközreműködője Karl Bartos (ex-Kraftwerk) volt, és bár az anyagra rákerült néhány jó dal (Second Nature, For You), a túlságosan poposra sikerült CD gyakorlatilag visszhangtalan maradt.
A New Order ugyan ismét aktivizálta magát a kilencvenes évek végére, az Electronic 1999-ben még kiadott egy harmadik lemezt is. A Twisted Tenderness (rajta a Vivid vagy a Prodigal Son) erősen rockos, gitárközpontú album, amelyen Jimi Goodwin, a Doves basszusgitárosa, és Ged Lynch, a Black Grape dobosa egészítette ki a duót.
A lemez a supergroup végét jelentette: bár Sumner és Marr soha nem zárta ki egy majdani újabb együttműködés lehetőségét, útjaik azóta elváltak. Előbbi mostanában ismét a New Orderrel turnézik, utóbbi nemrég jelentette meg első szólóalbumát The Messenger címmel. Érdekesség, hogy most zajló turnéján Marr két Electronic-dalt (Forbidden City, Getting Away With It) is játszik.
Az Electronic tízéves története során csak néhány koncertet adott, még 1990-1991-ben, az Egyesült Államokban előzenekarként léptek fel a Depeche Mode előtt.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.