Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Június 25. 06:00, szerda | Belföld

Vásárlás – elkérheti a blokkot a biztonsági őr? Jogos kérdés

Vásárlás – elkérheti a blokkot a biztonsági őr? Jogos kérdés

Joga van-e a biztonsági őrnek indok nélkül a többi vásárló előtt elkérni a blokkot azzal a céllal, hogy ellenőrizze a pénztárost? Ez a kérdés érkezett az onlinejogsebesz.hu szakértőihez. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

Nagy megelégedéssel olvasom az oldalt, mivel korrekt válaszokat kaphatok kérdéseimre.

Az alábbi konkrét esetet írom le, illetve az ebből eredő kérdést szeretném feltenni:
Áruházi kasszasoron (több kassza üzemel, mindegyiknél vásárlók várakoznak a fizetésre), a vásárló kifizeti a terméket, halad kifelé a kasszán, majd miután elhagyta azt, a biztonsági őr odalép hozzá, hogy elkérje a blokkot ellenőrzés céljából (azzal az indokkal, hogy a kasszásokat ellenőrzik, és hogy ez a saját érdekében is történik). Kérdésem az lenne, hogy a biztonsági őrnek jogában áll-e ezt megtenni mindenféle alapos indok nélkül a többi vásárló előtt? Véleményem szerint ez a helyzet a pénztárosra nézve enyhén szólva megalázó szituáció, mindemellett természetesen kamerákkal is figyelik őket, nem beszélve arról, hogy fenntartja az éppen kifelé haladó vásárlót. Tudomásom szerint létezik egy ilyen friss jogszabály, mely ezen tevékenységet megtiltja illetve büntetési tétellel sújtja.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

2014. 05. 28.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az áruházban szolgálatot teljesítő biztonsági őr feladata közé tartozik az általa őrzött bolt vagyonának megóvása. A biztonsági őr természetesen nem minősül hatósági személynek, ezért a vásárló nem kötelezhető arra, hogy a nyugtát átadja a részére, bár ha jól értettem a levelét, ezt nem is várja el kötelező jelleggel a biztonsági őr.
Arra azonban már lehetősége van a biztonsági őrnek, hogy lopás gyanúja esetén a vele együtt nem működő személyt a rendőrség kiérkezéséig visszatartsa. A legjobb tudomásom szerint nincsen olyan jogszabály, amely megtiltaná az ilyen jellegű kéréseket a biztonsági őrök részéről. Az a vásárló határozottságán és hozzáállásán múlik, hogy ennek a kérésnek eleget tesz-e.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára