Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 03. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Facebook a legjobb amerikai részvény

A Facebook a legjobb amerikai részvény

A Facebook első negyedéves eredménye nem véletlenül nyűgözte le a befektetőket: az elmúlt 12 hónap során a reklámbevétel 82 százalékos növekedése hároméves rekordot döntött, míg a havi aktív felhasználók száma 1,11 milliárdról 1,28 milliárdra ugrott. Eközben a cég EBITDA-mutatóját 42,1 százalékról 53,5 százalékra emelte, amely bizonyítja, hogy a Facebook nemcsak a bevételek növekedésével, hanem az alapok erősítésével, a működési költségek folyamatos ésszerűsítésével is törődik.

Az elmúlt év során 170 százalékot erősödő Facebook-részvény ezzel a Saxo Bank toplistáj&aacu te;nak élére került, 21 százalékos 12 hónapra előre vetített hozamvárakozással. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint a jövő sem lesz unalmas: a cég olyan fejlesztési projekten dolgozik, amely alapjaiban változtathatja meg a hálózati eszközök piacát és a Cisco egyeduralmát. Ha a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, a Facebook működési költségeit hatalmas összeggel csökkentheti.

„A Facebook-részvények egy év alatt 170 százalékot híztak, a bevételek nőnek, az aktív havi felhasználók száma 1,28 milliárd, az EBITDA mutató 53,5 százalékos; ezzel értékelésünk szerint ma a legjobb észak-amerikai részvénynek számít. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a felhasználókra és a közösségi felületre építve a cég képes komoly, és a jelek szerint, fenntartható profittermelő tevékenységet folytatni. Igaz, a reklámbevételeket Amerika húzza felfelé; Délkelet-Ázsiában és Európa egyes részein a cégnek még bőven van hová fejlődnie” – hangsúlyozta Peter Garnry. – &bdquo ;Mindenesetre, a negyedéves jelentés meggyőző, nem kis mértékben azért, mert ahogy nő az árbevétel, úgy látszik a fejlődés az alapok szintjén is. A hároméves növekedési rekordhoz komoly működési hatékonyság kellett; nagyrészt ezért emelkedett egy hónap alatt 6 százalékot a részvényár, és ez vezetett a 21 százalékos hozamvárakozáshoz is.”

A szakértő úgy véli, van még egy tényező, amely a remek számok mellett jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Facebook a legígéretesebb amerikai részvény legyen. A cég olyan új technológia kifejlesztésén dolgozik, amely a működési költségek szintjén a jövőben akár egymilliárd dolláros megtakarítást is jelenthet.

„A Facebook az egyik élharcosa a 2011-ben indult Open Compute Projectnek, amely több technológiai vállalat részvételével próbálja megtörni a Cisco egyeduralmát a hálózati hardvereszközök piacán” – emelte ki Peter Garnry. – „A hálózatieszköz-iparág jelenleg arra épül, hogy a cégek viszonylag olcsón szerzik be a háttérrendszerekben használt alkalmazásokat, majd rendkívül drága hálózati eszközöket vesznek a Ciscótól, hogy elérhessék a megfelelő működési teljesítményt. Az SDN, azaz Software Dedicated Network elnevezésű új technológia segítségével jóval olcsóbb hardverrel is elérhető lenne ugyanaz a teljesítm& eacute;ny, csak kellően intelligens szoftverre van szükség, amelynek segítségével optimalizálhatják a hálózatok működését. A végeredmény tehát elvileg ugyanaz, csak a költségszint jóval alacsonyabb.”

A Facebook szerint, ha tökéletesítik, majd alkalmazzák ezt az új technológiát, a cég működési költségei néhány év alatt összesen akár egymilliárd dollárral is csökkenhetnek. Ez pedig, amellett, hogy alapjaiban változtatná meg a hálózati eszközök piacát és feltehetően súlyos veszteségeket okozna a Ciscónak, a Facebook számára óriási lépés lehet a profitarány további javítása és a hosszú távú növekedés felé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése