Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 04. 14:16, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Halálra késelt egy tanítónőt egy szülő Franciaországban

Halálra késelt egy tanítónőt egy szülő Franciaországban

Halálra késelt pénteken egy tanítónőt az egyik tanuló anyja a gyerekek szeme láttára a délnyugat-franciaországi Albi városában - közölte a helyi ügyész.

Francois Hollande francia államfő közleményében "gyalázatos tragédiának" nevezte a történteket, szolidaritásáról biztosította a tanítónő hozzátartozóit, s arra utasította az illetékes állami szerveket, hogy azonnal gondoskodjanak a gyilkosság szemtanúiról, a gyermekekről és az iskolai dolgozóiról.
"Reggel az egyik anyuka késsel érkezett (az iskolába) és a gyerekek előtt megkéselt egy 34 éves tanítónőt, egyelőre ismeretlen okokból" - mondta Claude Derens ügyész. "Amikor én a helyszínre érkeztem, éppen újraéleszteni próbálták. Megállt a szíve az osztályteremben" - tette hozzá.
A 47 éves szülőt a helyszínen őrizetbe vették.
A tragédia Albiban, az Edouard-Herriot általános iskolában történt, ahova 284 gyermek jár. A szülőnek, aki egy konyhakéssel a kezében kísérte be a 8 éves lányát a tanterembe, már volt dolga korábban a rendőrséggel. Az egyetlen szúrással végrehajtott támadásban a tanítónő súlyosan megsérült, és 11 óra körül belehalt a sérüléseibe. A gyanúsított megpróbált elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök elfogták és őrizetbe vették.
Benoit Hamon oktatási miniszter megszakította hivatalos programját és azonnal a helyszínre indult, hogy "kifejezze együttérzését a tanítónő hozzátartozóinak és hogy támogatásáról biztosítsa őket" - közölte a minisztérium szóvivője. A tárcavezetőt "mélyen megrendítette a bűncselekmény, amely gyászba borítja a tanév végét. A tragédia is megerősíti, hogy fel kell venni a harcot az iskolai erőszakkal szemben, védeni kell az intézményeket, a tanárokat és a diákokat" - tette hozzá.
Egy 2012-ben közzétett felmérés szerint az iskolai dolgozók 35,8 százalékát sértegették már, 17 százalékukat megfenyegették és 14 százalékukat zaklatták a szülők, 3,6 százalékukat pedig meg is ütötték. Ez azt jelenti, hogy a 2012-2013-as tanévben az általános iskolai dolgozók közel felét érte verbális vagy fizikai támadás a szülők részéről - derül ki egy tanulmányból, amelyet áprilisban tette közzé a Le Parisien című fővárosi napilap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése